Wpis z mikrobloga

Rozmowy w tej sprawie trwały przez ostatnie tygodnie i właśnie nastąpił przełom. Z naszych informacji wynika, że Górnośląsko-Zagłębiowska Metropolia zdecydowała się wziąć na siebie część związanych z tym kosztów. Bilet ważny przez 30 dni na autobus, tramwaj i pociąg na terenie Katowic ma kosztować 119 zł.

Co ważne, nowy bilet w Katowicach to zaledwie przygrywka do wprowadzenia wspólnych biletów na autobusy, tramwaje i pociągi na terenie całej metropolii. Ma się to stać w 2019 r. Z naszych informacji wynika, że metropolia zostanie podzielona na cztery strefy. – Ze względu na długość połączeń Kolei Śląskich i liczbę stacji ceny w nich będą zróżnicowane – słyszymy.

Oooooo ciekawe się robi, myślę że może dojść do faktycznej rewolucji( ͡° ͜ʖ ͡°)

http://katowice.wyborcza.pl/katowice/7,35063,23910788,centrum-przesiadkowe-w-katowicach-z-dwiema-nowymi-liniami.html

#slask #zaglebie #komunikacjamiejska #kzkgop #kochamkzkgop #kolejeslaskie
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sylwke3100: No nie wiem, miejmy nadzieje że coś to dla kogoś zmieni ale pewnie nie dla mnie. 207zł za 33km pociągiem. 8zł drożej niż miesiąc temu. gliwice-katowice+ jedna stacja przewozami regionalnymi. Jak z aglomeracji zrobią 4 strefy to i tak większość przemieszczająca się między miastami będzie musiała mieć bilet co najmniej na dwie.
  • Odpowiedz
@sylwke3100: Dobrze, że coś dzieje się w tym temacie. Zastanawia mnie natomiast jak oni chcą podzielić metropolię na strefy? W dużych miastach ma to sens – jest strefa w centrum, trochę dalsza i np. totalne przedmieścia. Tutaj nie mamy jako takiego jedno "centrum" Metropolii. No chyba, że zostanie przyjęte, że to Katowice. Ale to tym bardziej średnio to widzę.
  • Odpowiedz