Wpis z mikrobloga

Cześć Mircy z #papryczki #habanero #chilihead #uprawapapryczek #uprawa #biznes - zaczynam swoją przygodę z uprawą papryczek. Zamówiłem trzy odmiany: Jalapenios, Habanero, Carolina Reaper (oczywiście ziarna zamówione z Kanady od producenta z certyfikatami, nie allegro :) ) - dosć sporo tego wziąłem jednak na sam początek chce spróbować trochę w warunkach domowych a potem ruszyć z hurtową produkcją. Mam bardzo dużą przestrzeń do uprawy (z możliwością powiększenia), mam już nawóz, ziemię, donice oraz pomieszczenie przygotowane w 50% + dużą szklarnie którą pewnie też będę chciał wykorzystać. Docelowo jak liczyłem to pomieszczenie jest w stanie pomieścić ok 1500 dorosłych krzaków. Na chwile obecną brakuje mi jeszcze lamp - ale te będę kupował jak wpierw się rozeznam co i jak. Chciałbym sprzedawać rozwinięte krzaczki, świeżą paprykę oraz ususzoną + ewentualnie pozyskiwać ziarna z nich do dalszej sprzedaży. Co o tym sądzicie, czy macie jakieś porady / poradniki? Jeżeli chodzi o uprawy to mam doświadczenie chociaż tego typu papryki nigdy nie uprawiałem. Na co zwrócić uwagę? Czy waszym zdaniem to dobry pomysł na biznes (w perspektywnie 3-4 lat)?
Czy ewentualnie są też jakieś odmiany papryczek którymi warto się zainteresować i które są trudno dostępne w naszym kraju (np. odmiany czekoladowe)? Które trzeba by było ściągać z innych krajów?
  • 6
@Sloneczko no ale wiesz że taka roślina jak wyjdzie spod lampy i dobrego natężenia lumenów do np. miejsca na parapecie gdzie natężenie światła jest małe (jesienna /zimowa pora roku, nieoswietlony parapet) to bardzo szybko straci większość liści i może zacząć chorować.