Wpis z mikrobloga

No to jedziemy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#projektthinline
Szablon próbny, pójdzie pewnie do kosza bo już wyłapałem następujące blędy:
- szablon na kartce powinien być docięty co do milimetra, bo później na frezie się warcholi. Ja tutaj po prostu przytnę nożem i chyba będzie ok.
- Frezarka na wysokich obrotach, sklejka, ale z--------a nieźle. Na razie robię zapas 0,5 - 1cm wokół krawędzi, muszę zostawić nieprzycięte miejsca bo mi wypadnie xd
No i najlepiej zacząć frezowanie od środkowych elementów wewnątrz.
Jednak zostanę przy sklejce, z MDFem nie miałem do czynienia także nie wiem czy lepiej się nadaje do tego czy nie.
Co do precyzji to da się bez problemu przyciąć co do milimetra taką frezarką.
Kartki z szablonem oczywiście przyklejone do drewna na całej powierzchni.

Mam jeszcze sporo sklejki na kolejne próby, ale spróbuję to dokończyć jak już zacząłem. Robię trochę na żywioł, sklejki nie szkoda. Schody się zaczną przy pracy z drewnem na gitarę
K....._ - No to jedziemy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#projektthinline 
Szablon próbny, pójdzie pewn...

źródło: comment_vIXC7K57qLeRDXzFNu3eeHGSOkAaMAkU.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zwanek: klej musiałby być w takiej konsystencji, żeby wsiąkł w karton. Albo można przykleić od spodu i pomalować klejem wierzch, aby usztywnić karton. Wtedy chyba by się nie warcholił.

Ja miałem tylko pod ręką klej polimerowy, co okazuje się jest najgorszym rozwiązaniem. Ale poszukam czegoś odpowiedniego.

Co mi przychodzi do głowy: wyciąć według krawędzi (najlepiej papier o większej gramaturze) i przykleić właśnie super glue
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Kotel_: gdybyś miał dostęp to korpus można wstępnie wyciąć na pile taśmowej. MDF jest całkiem spoko do frezowania, tylko mocno pyli...

To mi wygląda na płytę wiórową ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mwtyczek: jest możliwe xD
A MDF nie będzie się "szarpał"? Nie mam niestety piły taśmowej/wrzecionowej.
Następnym razem zostawię 3-5mm i wykończę ręcznie pilnikami i papierem ściernym
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Kotel_: raczej nic takiego nie będzie. Mimi że to sprasowany papier, trzyma się całkiem dobrze;) tylko obroty trzeba dobrać żeby nie spalić frezy/materiału
  • Odpowiedz