Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #pytaniedoeksperta #blockchain #kryptowaluty
Zaproponowałem się Berlińskiemu start upowi, że choć pracuje na pełen etat, to chętnie posiedzę dla nich po 2h pon-pt i co drugi weekend 8h sob-nd
Startup pisze rzeczy oparte o blackchain, a szuka kogoś kto ogarnie dla nich fullstack w Django.
Od Django zaczynałem kariurę w IT i nawet mam referencje, ale dawno go nie dotykałem.
Jakby mnie chcieli to od połowy stycznia mogę się wprowadzać do Berlina do czego dąże.
Jak odpowiedzieć na pytanie odnośnie oczekiwań finansowych za tą 1/3 etatu?
Narazie kusi mnie by powiedzieć, że moja propozycja to 15 euro za godzinę, lub 12 jak ktokolwiek będzie robił mi code review.
  • 12
@CoolCake: Co do stawki za godzine - obadaj rynek i zaproponuj adekwatna, tutaj nie ma niczego odkrywczego. Natomiast mniejsza stawka za to, ze ktos Ci bedzie robil code review to jakis absurd. Code review to standard w powaznych firmach i nie wynika z niekompetencji osoby sprawdzanej, ale ze standardow i procedur i dotyczy kazdego - juniora, regulara, seniora.
@CoolCake: Jako, że jest to praca dodatkowa, to stawka godzinowa powinna być znacznie wyższa niż na normalnym etacie. W zachodniej Europie przeciętne wynagrodzenie dla wykwalifikowanego kontraktora to jakieś 300 EUR/dzień. Podziel to przez 8, oczywiście możesz trochę spuścić za pracę zdalną i to, że jesteś tanią siłą roboczą z Polski żeby być konkurencyjnym. Ale moim zdaniem zejście poniżej 20EUR/godzinę brutto to mocne psucie rynku.
@CoolCake: W burgerkingu bodajże w Niemczech jest około 8-9 euro na godzinę, więc wydaję mi się że programista w Berlinie powinien dostawać znacznie więcej niż te 15 euro, ale jak kolega wyżej pisał, kwestia obadania rynku
@CoolCake: polska firma w której pracuję, outsourceuje mnie do niemieckiej korpo po stawce 50 EUR / h i dla Niemców to jest przystępna cena. Wiadomo, że duże korpo i consulting b2b to nie to samo co etat w start-upie, ale masz jakiś punkt odniesienia.
Narazie kusi mnie by powiedzieć, że moja propozycja to 15 euro za godzinę, lub 12 jak ktokolwiek będzie robił mi code review.

@CoolCake: a czy przypadkiem 12 ero to nie jest ich "najniższa krajowa" ?
15€ to 50 zł/h
w PL za takie zlecenia ponizej 100h nikt sie nie schyli (poza stażystą)