Wpis z mikrobloga

Hej mirki z #programowanie. Mam do napisania API. Będzie ono w #php #laravel i Chcę, żeby to API było napisane w stylu rest'owym.No i tu pojawiają się pytania:
1. Czy to jest tak, że w większości przypadków tabela = resource w API(poza typowymi tabelami wiele do wielu)? Jeśli nie, to mógłby ktoś podać przypadek kiedy tak nie jest.
2. Jak się robi relację wiele do wielu z dodatkowymi polami tzn:
mamy modele User, Group i Role. User i Role to relacja wiele do wielu z tym, że użytkownik ma jakąś rolę w danej grupie. Pojawia się tablea usergroups(id,userid,groupid,roleid). W jaki sposób wstawiać/aktualizować dane w tabeli user_groups? Czy może mam stworzyć osobny resource UserGroup?
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy to jest tak, że w większości przypadków tabela = resource w API(poza typowymi tabelami wiele do wielu)?

@cinek181992: Właśnie. Jest to tak powszechna sytuacja, że frameworki np Spring ma w sobie moduł Spring Data REST, który automatycznie generuje ci całe api do operacji crudowych na podstawie zdefiniowanych encji. Nie wiem jak tam w PHP, może też coś takiego jest
  • Odpowiedz
@cinek181992: Sama relacja wiele do wielu też może być zasobem. Czasem zasoby nie siedzą w bazie w ogóle, a czasem jako relacja/adres - np. avatar użytkownika nie musi mieć swojej tabeli tylko będzie czytany jako nazwa pliku z innego zasobu (users).

Na ostatnim Laracon było dobre wystąpienie na podobny temat:
Adam Wathan - Resisting Complexity
  • Odpowiedz