Wpis z mikrobloga

Tak jak obiecałem w komentarzu do tego wpisu tego wpisu robię AMA z tego wspaniałego kołchozu. Przepraszam Panie Januszu, z firmy która jest liderem w swojej branży.

Pokrótce, w Comarchu “pracowałem” prawie 1.5 roku, byłem studentem śmieciem-śmieszkiem więc to mi zbytnio nie przeszkadzało, do momentu. Zaczynałem jako stażysta, kończyłem jako developer/L3 support. Poznałem tam kilku fajnych ludzi, a bardzo dużo ciuli. Co mi dała praca w Comarchu? Hajs, nudę, stagnację oraz umiejętność kombinowania.

Zapraszam na mikroblogowe #ama

#programowanie #informatyka #comarch
wizzlerr - Tak jak obiecałem w komentarzu do tego wpisu tego wpisu robię AMA z tego w...

źródło: comment_Nvi0Ia1VTRW5QtXdmx3HO69gJlrkNAdf.jpg

Pobierz
  • 194
  • Odpowiedz
@wizzlerr: Mirku, jestem tak jakby partnerem Comarcha, znaczy się moja firma.
1. Czy to prawda, że firma składa się z samych studentów?
2. Czy to prawda jeśli jest jakiś krytyczny błąd to potrafią latać miesiącami /latami?
3. Czemu support to taki szajs i nie wiedzą czemu np. Nie ma wsparcia do 64 bitowych odpowiedników officea np. Libre office?
4. Czemu ludzie na forum Comarcha znajdują rozwiązania, a support w ogóle nie
  • Odpowiedz
@wizzlerr: Po prostu chciałbym się z panem tak dogadać, że pan bierze sześć milionów pensji, a drugie sześć rozdziela między najsłabiej zarabiających pracowników.

- A dlaczego ja mam to zrobić?

Dlatego, że ma pan dobre serce...

- I z dobrym sercem sobie zbankrutuję, bo jak dam wszystkim po równo, to nikt nie będzie chciał pracować.
  • Odpowiedz
Mirku, jestem tak jakby partnerem Comarcha, znaczy się moja firma.
1. Czy to prawda, że firma składa się z samych studentów?
2. Czy to prawda jeśli jest jakiś krytyczny błąd to potrafią latać miesiącami /latami?
3. Czemu support to taki szajs i nie wiedzą czemu np. Nie ma wsparcia do 64 bitowych odpowiedników officea np. Libre office?
4. Czemu ludzie na forum Comarcha znajdują rozwiązania, a support w ogóle nie odpowie? (
  • Odpowiedz
@pi9766: inny dział w firmie zajmuje się ERP, ale słyszałem opowieści dlatego pytam. Z pytaniem na temat supportu miałem do czynienia osobiście. Wylozyli lache i ticket zamknęli...
  • Odpowiedz
  • 23
Pracowałem 2 lata w Krakowie i u mnie było zupełnie inaczej. OP może trafił wyjątkowo źle, albo ubarwia historię dla plusów.
- nie było żadnego nakazu nadgodzin. Wszyscy których znałem pracowali 8h a jak ktoś został dłużej to odbieral ten czas w inny dzień. Byleby średnia w miesiącu było 8h
- z tym płaceniem za licencję swoją kasa to mi wygląda na science-fiction. Ja potrzebowałem iPhone, iPad i telefon z Androidem do
  • Odpowiedz
pracowałem jako QA

@GT2: z jakimi umiejętnościami i doświadczeniem aplikowałeś? Byłeś po studiach IT?
Sam planuje aplikować do nich i dowiedzenie się więcej będzie pomocne ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@Unbeliev nie studiowałem informatyki ale kierunek pokrewny. Umiejętności jakie wtedy wymagali to znajomość istqb. Testy były właśnie z tej dziedziny oraz zadania logiczne. Ale to było 6 lat temu

Edit. Sporo osób w zespole nie miało w ogóle wykształcenia w IT
  • Odpowiedz
jeśli chodzi o kod to się nie wypowiem bo pracowałem jako QA

@GT2: Czo kutwa? XD To kto miałby robić ostateczny review kodu jak nie QA?
  • Odpowiedz
@babic99: Wiesz, są oferty na juniora po 12k brutto a są po 3-4k brutto a nawet i mniej. Zależy co już umiesz i jak się sprzedasz.

Faktem jest, że jak jesteś ogarnięty to po 2 latach pracy bez problemu 15k brutto można dostać
  • Odpowiedz
@TenAnonToKlopoty no ja Cie proszę nie porównuj Samsunga do Comarchu. W Samsungu benefity sa na wysokim poziomie, biuro w Spire z konsolami, kuchniami ze wszystkim co chcesz. Niby 8h w biurze trzeba byc ale sa osoby ktore kuchni przesiaduja godzinami i nikt nikogo nie cisnie. Takze to zupelnie inne korpo. Comarch to ten sam poziom co klub ktory sponsoruje Janusz - Cracovia,przedostatnie miejsce w lidze i podobnie w lidze IT Comarch to
  • Odpowiedz
Dlaczego QA miałby robić code review XD?

@wizzlerr: to co, każdy team pisze sobie kod w taki sposób jak mu wygodnie? Nikt z zewnątrz nie kontroluje, czy spełnia się określone standardy jakości kodu? Kto robi/zleca audyty?
  • Odpowiedz
@borjaki: Z tego co mi mowili to ida na ilosc pod wzgledem pracownikow, duzo studentow, a malo ludzi od ktorych mozna sie uczyc, a studentom jak skonczy sie staz to robia juz jako normalny pracownik ale za ta sama pensje co wczesniej
  • Odpowiedz