Wpis z mikrobloga

Tak jak obiecałem w komentarzu do tego wpisu tego wpisu robię AMA z tego wspaniałego kołchozu. Przepraszam Panie Januszu, z firmy która jest liderem w swojej branży.

Pokrótce, w Comarchu “pracowałem” prawie 1.5 roku, byłem studentem śmieciem-śmieszkiem więc to mi zbytnio nie przeszkadzało, do momentu. Zaczynałem jako stażysta, kończyłem jako developer/L3 support. Poznałem tam kilku fajnych ludzi, a bardzo dużo ciuli. Co mi dała praca w Comarchu? Hajs, nudę, stagnację oraz umiejętność kombinowania.

Zapraszam na mikroblogowe #ama

#programowanie #informatyka #comarch
wizzlerr - Tak jak obiecałem w komentarzu do tego wpisu tego wpisu robię AMA z tego w...

źródło: comment_Nvi0Ia1VTRW5QtXdmx3HO69gJlrkNAdf.jpg

Pobierz
  • 194
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@Samol94: wcale tak nie jest w całym Comarchu. To jest ogromna firma. Raz trafisz na kierownika, który został nim dlatego, bo był zajebistym programistą i potrafił wszystko ogarnąć, a innym razem na takiego, który nim został, bo nie potrafił robić nic innego. Ten pierwszy doskonale Cię zrozumie, temu drugiemu będzie się wydawać, że powinieneś być im wdzięczny, że tam pracujesz. Ale 8,5h dnia pracy nie przeskoczysz i to jest skandaliczne.
  • Odpowiedz
@Samol94: ale ogarnięty kierownik doceniający swoich pracowników potrafi dużo zdziałać. Widziałem na własne oczy, jak ludzie podlegający pod jednego kierownika dostali na święta premie, a ci podlegający pod drugiego (w tym ja) dostali g---o. Mimo tego, że wszyscy i tak w praktyce robiliśmy ten sam projekt. Przypisanie do kierownika było kompletnie randomowe.
  • Odpowiedz
Biuro rachunkowe z którego usług korzystam używa oprogramowania firmy Comarch. W zeszłym miesiącu pojawił się problem z odczytem przez księgową wysłanego przeze mnie pliku JPK. Po skontaktowanie się z support em Comarchu, padło pytanie czy Klient który wysłał plik JPK też korzysta z oprogramowania Comarchu. Po przeczącej odpowiedzi odmówili udzielenia jakiejkolwiek informacji, mimo że okazało się iż problem wystąpił z powodu błędu w ich oprogramowaniu.

Od tego momentu moja opinia o tej
  • Odpowiedz
  • 3
OP to pedał, jest tendencyjny i wyczuł chodliwy temat żeby nałapać plusów

@Enzo_Molinari: nie lubię w internecie pisać o swoim życiu, ale jest taki hype na bycie programista ze może uratuje pare osób
  • Odpowiedz
@wizzlerr: > Jak w Comarchu nie masz magistra inżyniera i nie jesteś na UoP to nie masz żadnych benefitów.

Czyli że niby co? Jak bym złożył tam CV, mam inżyniera i podyplomówkę, do tego 4 lata doświadczenia to GTFO bo nie mam magistra?
  • Odpowiedz
  • 0
@wizzlerr: > Jak w Comarchu nie masz magistra inżyniera i nie jesteś na UoP to nie masz żadnych benefitów.

Czyli że niby co? Jak bym złożył tam CV, mam inżyniera i podyplomówkę, do tego 4 lata doświadczenia to GTFO bo nie mam magistra?

@linuxuser: to nam powiedzieli na stażu. Możliwe ze podejście do doświadczonego programisty jest lżejsze
  • Odpowiedz
@wizzlerr co jeżeli ktoś nie ma wykształcenia kierunkowego? tzn. studiuje coś technicznego ale nie informatyke? Trafiali się tacy ludzie? Czy to dobry pomysł próbować się tam dostać będąc samoukiem żeby nałapać doświadczenia? Pytam bo w poniedziałek idę na testy na juniora
  • Odpowiedz
  • 4
@wizzlerr "Czytał książki przez 4-5h a potem do domu" a placili my za to? Bo w sumie to tez nie jest jednoznaczne ;)

@Draakul: tak, dostawał jak za 8h pracy. To jest normalne w it. W poprzedniej pracy przez pierwszy miesiąc nic nie robiłem bo czekałem na start projektu i tez full stawka a siedziałem po 4h dziennie
  • Odpowiedz
@wizzlerr: Trafiłeś do jakiegoś c-------o działu. Telco w krk - rok po stażu dwie podwyżki, UoP po obronie inżyniera i dwa szkolenia za free w ciągu roku. Co do kawy i 8,5h to true, ale jak na pierwszą pracę beż żadnego doświadczenia to nie mam na co narzekać
  • Odpowiedz
@wizzlerr @kebab-case: To jest prawda dla co najmniej większość Comarchu. Też jestem byłym pracownikiem. Kiedyś jak zapytałem ludzi w zespole co ich trzyma w tej firmie po jakimś shitstormie to usłyszałem że kredyty hipoteczne.
Jak się zwolniłem potem za mną poszły 3 osoby.
Większość ludzi w tej firmie nie pracowała nigdzie więcej więc oni nie mają pojęcia jak pracować dobrze bo skąd mają to wiedzieć? Jak ktoś siedzi 15 lat w
  • Odpowiedz
@pi9766: może i jest, nie wiem. Ja tam robię staż w bardzo fajnym zespole i nic z tego co pisze op się nie pokrywa :) nie planuje i tak tam zostać bo celuje w inne technologie i tak ale co się tam nauczyłem to sam bym rady nie dał się nauczyć i zyskałem pogląd na programowanie reaktywne i funkcyjnie gdzie samemu bym tego pewnie przez długu czas nie ruszył
  • Odpowiedz