Wpis z mikrobloga

@Quarrel: Z oliwą/olejem uważaj, bo sos się nie będzie trzymał makaronu, więc zależy jakie danie. Generalnie lepiej zimną wodą potraktować, no i nie rozgotowywać.
  • Odpowiedz
@Quarrel: a w jakim momencie Ci się klei? Przyczyn może być kilka.

Moja rada jest taka, wrzuć makaron do dużej ilości gotującej wody i zamieszaj, wyjmij kiedy będzie al' dente i od razu wymieszaj z sosem. Musisz mieć sos gotowy już wcześniej. Często widzę ludzi którzy najpierw gotują makaron, później ten makaron odstawiają i dopiero kończą sos - to kardynalny błąd. Makaron sie w tym czasie rozgotowuje od własnej temperatury
  • Odpowiedz
@Quarrel: nie wiem jak ty to robisz, może kwestia kupowanego makaronu?
ja kupuję arrighi z semoliny i po ugotowaniu przelewam chłodną wodą i nigdy mi się nie rozgotował
  • Odpowiedz