Wpis z mikrobloga

Mirki z #stm32 #avr #mikrokontrolery #elektronika
Macie jakiś patent, żeby w jednym momencie na wyświetlaczu ze sterownikiem HD44780 migało kilka pól?
Jest opcja, żeby uruchomić blinking cursor, ale obejmuje on tylko jedno pole. Jak ustawię timer na częstotliwość około 60Hz, i w przerwaniu zmieniam pole na kolejne (mają migać 2 równocześnie), to wyświetlacz nie wyrabia, bo podejrzewam, że to dla niego zbyt szybko.

Macie jakiś pomysł?
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jednym momencie na wyświetlaczu ze sterownikiem HD44780 migało kilka pól

@BoaKusiciel: jesst taka możliwość - przez wyświetlane definiowane (własne pixel-artowe, user-defined) znaki - po prostu zmieniasz cyklicznie im definicję na negację czy na całkowite zaciemnienie, i spowrotem. Tylko myk jest taki, że zależnie od chińskiej interpretacji HD44780 - jedne wyświetlacze wystarczy że wyślesz nowe definicje znaków do ramu - i same tez na LCD wyswietlają wg nowej bitmapy, a inne
  • Odpowiedz
Jak ustawię timer na częstotliwość około 60Hz, i w przerwaniu zmieniam pole na kolejne (mają migać 2 równocześnie), to wyświetlacz nie wyrabia, bo podejrzewam, że to dla niego zbyt szybko.

@BoaKusiciel: Nie ogarniam jak to robisz. Przecież miganie to wpis co pół sekundy, który lcd tego nie łyknie nie wiem, każdy.
Ja to bym zrobił tak:
char* m[2] = {"asdf\n", " s f\n" };
W przerwaniu co 500 ms wpisujesz raz m[0] a raz m[1]. Zamiast pisać po 40 znaków piszesz po 16. Ja to
  • Odpowiedz