Wpis z mikrobloga

W ramach nowego autorskiego tagu # mondranocna dowiemy się czym jest bagietka. Polecam ja sampletekst

Bagietka – popularna nazwa długiego i cienkiego pieczywa, zwanego też bułką paryską albo francuską. Standardowa bagietka ma 5-6 cm szerokości, 3-4 cm grubości i ok. 1 m długości.

Zobacz hasło bagietka w Wikisłowniku
W dzisiejszej formie znana jest dzięki wynalazkowi pieca parowego Augusta Zanga, austriackiego przedsiębiorcy[1]. Założył on w 1839 roku w stolicy Francji piekarnię „Boulangerie Viennoise”, gdzie pieczywo produkowano z użyciem nowej technologii pieczenia pozwalającej na uzyskanie charakterystycznej struktury bagietki, wcześniej znanej już w Austrii[2].

Bagietka uznawana jest za jeden z symboli Francji, a zwłaszcza Paryża. W dużej mierze zawdzięcza to przepisom z 1920 roku zakazującym pracy piekarni w godzinach nocnych od 22:00 do 4:00. Jedynym pieczywem, które można było zdążyć wyprodukować dla klientów były właśnie bagietki[3].

Bagietki używane są najczęściej do robienia kanapek. We Francji bardzo często stanowią podstawę śniadania, kiedy to podawane są wraz z masłem i konfiturami albo moczone są w kawie lub kakao, serwowanych w małych miseczkach.

Skórka bagietki jest chrupiąca i złocista, podczas gdy jej wnętrze jest białe i miękkie, a po ściśnięciu powraca do pierwotnego kształtu (jest to jedno z kryteriów oceny jakości bagietki).

Śmieszny fakt
Bagietki nieco szybciej niż inne pieczywa robią się czerstwe.
Pobierz s.....t - W ramach nowego autorskiego tagu # mondranocna dowiemy się czym jest bagiet...
źródło: comment_S1iWP7MSY3239UGaf23OdJnJSC1cL9gz.jpg
  • 2