Mój tata w tym roku przechodzi na emeryturę, chciałbym spróbować rozwinąć mu biznes. Jest on człowiekiem niesamowicie uzdolnionym technicznie, sam postawił dom, drewniany garaż, zrobił meble ogrodowe, ogólnie tworzy wiele rzeczy własnymi rękoma bez specjalistycznych maszyn. Robi to wszystko oczywiście od a-z, sam dobiera materiały, ogarnia je, no wszystko do efektu finalnego.
Ostatnio wziął się za tworzenie "świata" dla kotów, czyli drapak, legowiska, miejsce do zabawy w jednym. Budowanie takich konstrukcji sprawia mu wiele radości. Dlatego myślę, że w tą stronę by poszedł na emeryturze. Oczywiście drapaki są robione ręcznie z najlepszych materiałów które w czasie użycia się po prostu wymienia jeśli ulegną zniszczeniu. Dlatego pytanie do was mireczki, jak widzicie taki biznes, ma to sens? Drapaki są naprawdę okazałe, mają i po 2 metry wysokości, koty je kochają, potrafią całe dnie na tym siedzieć i można je wedle uznania modyfikować. Widziałem gorsze modele w różnych sklepach które kosztowały i po 1000 zł oczywiście tutaj cena byłaby dużo niższa, kwestia budulca.
Pytanie więc do właścicieli kotów, co o tym sądzicie, jeśli miałbyś możliwość kupienia drapaka który będzie stał w domu przez najbliższe 50 lat z gwarancją wymiany zepsutych czy zużytych materiałów to byłbyś zainteresowany zakupem?
Na zdjęciu drapak który stoi w moim domu rodzinnym.
@Bielecki: Jestem z Warszawy, produkcja byłaby pod Warszawą, okolice Piaseczna. Transport będę ogarniał dziś po południu, wiadomo, że nie każdy potrzebuje drapaka co ma 2 metry ale i na taką okazję muszę się przygotować. Myślę, że na pewno kurier będzie brany pod uwagę. Na początku dla osób z Warszawy czy jej okolicy, sam mogę dowieźć :)
@CurlyHairGirl: Myślę, że dla pierwszych 10 osób które będą chciały później wystawić
@DulGukat: Dlatego na pewno nie będę się skupiał tylko na drapakach które mają po 2m. Raczej będzie to kwestia indywidualna. Wieczorem wrzucę zdjęcie z mieszkania jak taki dwu metrowy drapak wygląda w pokoju +/- 25 m2.
@Cruise: raczej w tym (i pewnie w następnym) miesiącu nie zamówię, bo licho z kasą trochę, ale potem czegoś będę szukał. Na chwilę obecną mają mały pieniek, z którego już zdrapały korę i powoli zaczynają wyżywać się na meblach. Dobrze że Warszawa, to sobie mogę sam przywieźć. Jesteś w stanie oszacować koszty przykładowych drapaków?
@Bielecki: Jak najbardziej, wieczorem będę miał konkretne dane co do materiałów i kosztów, podeślę Ci na PW. No to na pewno Ci się coś takiego przyda ( ͡°͜ʖ͡°)
@Cruise hmm, pokaże jeszcze niebieskiemu ale jeżeli się zdecydujesz to wstępnie byłabym zainteresowana (zależy jeszcze od ceny) :) A jak planujesz rozwiązać kwiestie transportu - Drapak będzie do samodzielnego złożenia?
@CurlyHairGirl: To właśnie jeszcze muszę ogarnąć, dziś wieczorem będę miał konkretne informacje na ten temat. Ale tak jak napisałem wyżej, jeśli byłabyś z Warszawy czy jej okolicy to z chęcią sam go dowiozę. Myślę, że samodzielne złożenie też będzie wchodziło w grę. Moi znajomi mają podobne kocisko (maine coon) i też nie wiedzą czasami czy budować dla niego oddzielny pokój czy co ( ͡º͜ʖ͡º)
Dlatego na pewno nie będę się skupiał tylko na drapakach które mają po 2m. Raczej będzie to kwestia indywidualna.
@Cruise: Pomysł bardzo dobry, drapaki dla kotów są bardzo drogie w porównaniu z wartością materiałów, więc zdecydowanie jest miejsce na rynku. Warsztat Tata ma, więc w zasadzie nic nie traci na spróbowaniu, może koszt materiałów, ale nawet po kosztach sprzeda na allegro gdyby odpukać nie poszło. Powodzenia
@12zimnychpiw: Jedynie co mojemu ojcu brakuje to niestety obycia z komputerem, oczywiście podstawowe rzeczy jak najbardziej potrafi ale jeśli chodzi o zakładanie stron, profili czy ogólnie o sam marketing to mam jednak większa wiedzę od niego. Po drugie wolałbym żeby skupił się na "fachu w rękach" a resztę zostawił innym, co ma się na stare lata przemęczać ( ͡º͜ʖ͡º)
@Cruise: Czesc, bylabym zainteresowana takim wysokim drapakiem dla kociakow. W gre wchodzilaby wysylka na terenie PL. Jak bedziesz mial wiecej szczegolow (wycena, material, jakies szkice) to daj znac na PW :) Mysle, ze sie dogadamy.
@gaiapl: Tak jak wspomniałem to jest jeden z wielu, całość jest tworzona z myślą o potrzebach kociaka kupującego. Wieczorem będę miał więcej zdjęć i też innych "modeli" to podrzucę ( ͡º͜ʖ͡º)
@Hertha: Wysyłka jak najbardziej na terenie PL tylko dowiem się czy w całości to słać czy właśnie do montażu własnego. Napisz mi proszę w wiadomości prywatnej jak chciałabyś żeby drapak wyglądał,
Mój teściu takie robi, także nie taka zupełna nisza. Ale ludzie potrafią dać za to grubą kasę, więc zawsze można próbować. Jeśli macie zamiar pobić konkurencję jakością wykonania, to czemu nie?
@buczubuczu Czy podbić konkurencje to na ten moment zbyt duże słowa. Myślę raczej o tym jako dodatku, nikt nie chce staruszka katować na stare lata w końcu należy mu się po prawie 30 latach pracy odpoczynek. Fajnie jakby miał zajęcie po prostu :)
Ostatnio wziął się za tworzenie "świata" dla kotów, czyli drapak, legowiska, miejsce do zabawy w jednym. Budowanie takich konstrukcji sprawia mu wiele radości. Dlatego myślę, że w tą stronę by poszedł na emeryturze. Oczywiście drapaki są robione ręcznie z najlepszych materiałów które w czasie użycia się po prostu wymienia jeśli ulegną zniszczeniu. Dlatego pytanie do was mireczki, jak widzicie taki biznes, ma to sens? Drapaki są naprawdę okazałe, mają i po 2 metry wysokości, koty je kochają, potrafią całe dnie na tym siedzieć i można je wedle uznania modyfikować. Widziałem gorsze modele w różnych sklepach które kosztowały i po 1000 zł oczywiście tutaj cena byłaby dużo niższa, kwestia budulca.
Pytanie więc do właścicieli kotów, co o tym sądzicie, jeśli miałbyś możliwość kupienia drapaka który będzie stał w domu przez najbliższe 50 lat z gwarancją wymiany zepsutych czy zużytych materiałów to byłbyś zainteresowany zakupem?
Na zdjęciu drapak który stoi w moim domu rodzinnym.
#koty #pokazkota #kiciochpyta #zwierzeta #biznes #biznesplan
@CurlyHairGirl: Myślę, że dla pierwszych 10 osób które będą chciały później wystawić
@Cruise: Pomysł bardzo dobry, drapaki dla kotów są bardzo drogie w porównaniu z wartością materiałów, więc zdecydowanie jest miejsce na rynku. Warsztat Tata ma, więc w zasadzie nic nie traci na spróbowaniu, może koszt materiałów, ale nawet po kosztach sprzeda na allegro gdyby odpukać nie poszło.
Powodzenia
@Cruise Tak, z Warszawy. Jak będziesz coś wiedział co do kosztów orientacyjne to mi też daj znać :)
Nie mniej wygląda ładnie, moim by się na pewno spodobało ;)
@Hertha: Wysyłka jak najbardziej na terenie PL tylko dowiem się czy w całości to słać czy właśnie do montażu własnego. Napisz mi proszę w wiadomości prywatnej jak chciałabyś żeby drapak wyglądał,
Ale ludzie potrafią dać za to grubą kasę, więc zawsze można próbować. Jeśli macie zamiar pobić konkurencję jakością wykonania, to czemu nie?