Wpis z mikrobloga

Ej #bekazkatoli przyjmujemy do swoich szeregów deistów? Deizm to taki pogląd że bóg istniał/istnieje i stworzył świat ale po stworzeniu już nic tu nie robi. I żadne modlitwy nie pomagają, cuda nie istnieją, do kościoła nie chodzą. Od ateistów różnią się oni raczej tym że wierzą że bóg coś zrobił i tyle, natomiast kościół nadal zły. Jak coś namieszałem to poprawcie

Chodzi mi o to że jak mamy bekę z katoli (czy tam religii) to nie zakładajmy z góry że bekę mogą mieć sami (gimbo)ateiści. Dużo więcej osób nienawidzi kościoła

Jednym ze znanych wykopkom deistów jest Korwin xD ale on to jakaś dziwna odmiana, deistyczno-katolicka

#ateizm #agnostycyzm #deizm
Harry19911 - Ej #bekazkatoli przyjmujemy do swoich szeregów deistów? Deizm to taki po...

źródło: comment_qz5v0zZslnNKu9t0SL0ABkS5N2k2OydS.jpg

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
@Harry19911: wydaje mi się, że mylisz pojęcia. Beka z katoli nie jest jednoznaczna z beką z religii, wręcz nie widzę związku. Dla mnie beka z katoli to tag antyklerykalny, a między katolikiem, a katolem jest taka różnica jak między kibicem a kibolem.
  • Odpowiedz
@gwynebleid: Przed chwilą powiedziałeś że nie da się udowodnić co było przed wielkim wybuchem teraz mówisz nie było nic. Skąd możesz to wiedzieć skoro nie można tego udowodnić. ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
beka z katoli to tag antyklerykalny

@noitakto: nie tylko, jest tutaj dużo śmiania się z wiary w ogóle. Jakby to się działo w innym kraju to byłby tag np. #bekazislamu

Skąd możesz to wiedzieć skoro nie można tego udowodnić. ( ͡ ͜ʖ ͡)

@zielu14: dlatego lepiej się nie odzywajmy na tematy w których nie mamy pojęcia i nie słuchajmy się kościoła bo oni tym bardziej
  • Odpowiedz
@zielu14: jeszcze raz, bo może niewyraźnie napisałem : nic nie było przed big bangiem bo nie było wtedy czasu
a co do "nie da się udowodnić" to oczywiście masz rację - na razie przyjmijmy że nikt nie jest w stanie nic udowodnić ani niczemu zaprzeczyć
  • Odpowiedz
@Harry19911 deiści kiedyś byli pakowani do worka z ateistami. Teraz są w worku z wierzącymi. Generalnie nie mam beki z katoli bo wiara to ich sprawa, ale z samej wiary już tak. Tak potężnego przewalku świat nigdy już nie zobaczy. Smierc wszystkim Bogom. Ludzie już wystarczająco przez nich wycierpieli.
  • Odpowiedz
Są jeszcze żydzi, muzułmanie itp. do obśmiewania ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Arveit: Choć ci wymienieni wierzą akurat w tego samego Boga to niewielki jest sens ich wyśmiewania, bo z punktu widzenia naszej kultury to jakby wyśmiewać wiarę w bogów greckich. Po co to robić, skoro dla wszystkich jest oczywistym, że inne religie to bzdury dla naiwnych. Na ale katolicyzm, hola hola, serius business.
  • Odpowiedz