Wpis z mikrobloga

Ale mnie w-----a ta gra. Wypowiadam wojnę, podbijam cały teren rywala, likwiduję zupełnie jego flotę, ale co z tego, skoro mi zabrakło pięciu punktów żeby skapitulował i wyczerpany wojną musiałem się zgodzić na status quo.

No i odzyskał sobie cały teren, a ja zmarnowałem tylko w k---ę zasobów i okrętów żeby się pobujać po jego włościach i wrócić do domu.

#stellaris #zalesie
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Muaarthinos: dlatego trzeba:
1) pamiętać o claimach - układ z claimem pozostaje własnością zdobywcy nawet w przypadku status Quo
2) dążyć do zdobycia "Total War CB" - najlepiej budując Kolosa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Muaarthinos: Zawsze możesz zagrać jakimiś fanatykami, np. tymi robotami XR cośtam. Wtedy masz dostęp do CB oczyszczającego układy z innych ras. Po SQ zostają wszystkie systemy, które podbiłes. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Wypowiadam wojnę, podbijam cały teren rywala, likwiduję zupełnie jego flotę, ale co z tego, skoro mi zabrakło pięciu punktów żeby skapitulował i wyczerpany wojną musiałem się zgodzić na status quo.

No i odzyskał sobie cały teren

@Muaarthinos: Gdyby skapitulował to ten teren i tak nie byłby Twój. Błędem był brak roszczeń i/lub nie zajęcie wszystkich planet, a nie status quo.
  • Odpowiedz
@Muaarthinos: To przy status quo teren trafia albo do Ciebie, albo tworzy się z niego nowy wasal (o ile była zajęta choć jedna planeta). Zajęcie układu bez roszczeń i zajętych planet to jak zwycięska bitwa, powoduje wyczerpanie i nic więcej, za to w przypadku kapitulacji (nie wiem czy w wojnie o niepodległość też, ale chyba tak, w przypadku wojny o terytorium na pewno tak) to nawet niezajęte układy do których
  • Odpowiedz
olałem zajmowanie

@Muaarthinos: W tej grze to tak jakbyś nic nie zrobił, układ bez zajętych WSZYSTKICH planet i stacji mieszkalnych nie liczy się jako zajęty, no chyba że jest niezamieszkały, to wtedy wystarczy tylko zająć bazę. Dodam że nie da się dokonać inwazji na planetę bez zdobytej bazy/fortecy, ale gdy wróg ją odbije bez odbijania planet to i tak układ jest traktowany jako zajęty przez Ciebie, czyli liczą się planety/stacje.
  • Odpowiedz