Wpis z mikrobloga

#medycyna pomyslalem, ze powinienem troche bardziej zadbac o swoje zdrowie i chcialem zaczac co jakis czas robic badania profilaktyczne. domyslam sie, ze absolutna podstawa powinny byc badania cisnienia(ktore nawiasem mowiac zepsulo mi sie ostatnimi czasy, zawsze mialem 120/90, teraz 100/70, pewnie od palenia), poza tym chcialbym badac sie na jakies markery nowotworowe, ale nie mam pojecia jakie. ofc jestem nastawiony na robienie tego prywatnie xD

also mialem w rodzinie kilka zgonow na tetniaka, w jaki sposob moge to przebadac? rok temu mialem robiona tomografie, na niej byla jakas dziwna kropka w okolicy pnia mozgu, ale skoro lekarze to zlali to ja tez, to raczej nie jest nic powaznego? czasem dzieja mi sie jakies odrobinke nietypowe rzeczy w stylu mrowienie jednej polowy ciala, albo mocne klucie w okolicach serca, ale od dawna mam to w dupie wiec pewnie jakby to mialo byc cos powazniejszego niz nerwobole to juz by mnie tu nie bylo.

jeszcze jakies badania powinienem robic?

poza tetniakami zgony w rodzinie z absolutnie typowych przyczyn, smierc na zawal u 76-latka palacego przez prawie 60 lat zycia, jakies losowe nowotwory, wydaje mi sie ze nie mam jakichs podatnosci genetycznych
  • 1
@g1venchy: akurat im niższe ciśnienie, tym lepiej (jeżeli nie idą z tym zaburzenia w codziennym funkcjonowaniu, senność, itd.). A poza tym, raczej nie zbadasz się na „jakieś markery” - jest tego mnostwo i badanie na ślepo bez jakichkolwiek objawów czy danych klinicznych to nonsens, zwłaszcza ze często nowotwory przebiegają bez żadnych markerów. Podobnie z tętniakami. Niby możesz sobie zrobić jakieś angio-CT całego ciala, ale przyjmiesz wtedy końską dawkę kontrastu i promieniowania