Wpis z mikrobloga

Siemanko, mam taki osobliwy problem, może ktoś tak miał i może pomóc :)

Mama odziedziczyła mieszkanie, które sprzedała i określiła się, że zakupi w zamian za to ziemię, żeby nie płacić podatku. Ziemia była kupiona dla mnie i chcemy to teraz przepisać ale nie chcemy zrobić jakiejś wtopy.

W styczniu 2016 roku mama sprzedała mieszkanie, czyli do grudnia tego roku musi wszystko rozliczyć.
W tym celu, kupiła działkę budowlaną, na której zaczęliśmy budowę.
Żebym mógł budować się dalej potrzebuję wziąć kredyt, a żeby wziąć kredyt muszę być właścicielem działki.

Czy jak mama przepisze na mnie działkę teraz, przed rozliczeniem rocznym, będzie ok, czy będzie problem z rozliczeniem sprzedaży?

Z punktu widzenia logiki wiem, że działa to legitnie, wydała wszystko z mieszkania na cele mieszkaniowo-budowlane i jest ok. To że nie ma działki, to dla tego, że oddała ją synowi i nie ma powstania zysku od którego należy się podatek.

Jak to wygląda z punktu urzędów, wie ktoś może?

#podatki #spadek #prawopodatkowe #prawo #kiciochpyta
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@maciek30_pl: Mi się wydaje, że jeżeli nie zapłaciła podatku od spadku to musi 5 lat trzymać to dla siebie a jeżeli chcecie to przepisać teraz na ciebie to trzeba zapłacić podatek od spadku. Ja niedawno robiłem darowiznę mieszkania i notariuszka powiedziała, że jeżeli do 5 lat będę mieszkał to nie muszę płacić ale jeżeli chce wcześniej to sprzedać to trzeba niestety zapłacić. Wydaje mi się, że tak samo będzie w
  • Odpowiedz
@Kuork: no właśnie to tak nie działa. Jak by mama przekazała mi za darmo to mieszkanie i ja bym je sprzedał, to ja bym miał obowiązek podatkowy, który bym zażegnał budując dom.

A tu powstało takie głupie zagnieżdżenie :/
  • Odpowiedz
@maciek30_pl:

Z punktu widzenia logiki wiem, że działa to legitnie, wydała wszystko z mieszkania na cele mieszkaniowo-budowlane i jest ok.

no właśnie nie bardzo bo przepis brzmi: przychód uzyskany ze zbycia tej nieruchomości lub tego prawa majątkowego został wydatkowany na własne cele mieszkaniowe więc warunek nie będzie spełniony. Korekta PIT za 2016 i podatek z odsetkami....

mama mieszka z wami?
  • Odpowiedz
@Jotem323: nie mieszka, w ma swój dom, a my chcemy mieć swój :)

Tylko tu właściwie jest spożytkowane na własne cele, a to że jednak przekazała to dziecku to tak wyszło.

Kurde, trzeba było na samym początku to przepisać na mnie i sprzedać :(
  • Odpowiedz