Wpis z mikrobloga

Hej Mirunki i Mirabelki! Z okazji napisania, a ostatecznie wydania mojej książki (TDD. Techniki programowania sterowanego testami), robię małe #rozdajo...

Zasada jest prosta - plusujesz, bierzesz udział w losowaniu tej właśnie książki. Zielonki (zarejestrowane przed dodaniem tego posta) też biorą udział. Losowanie przez #mirkorandom w poniedziałek o 17. No to... powodzenia!

#ksiazka #ksiazki #programowanie #tdd #csharp #dotnet
dariusz-wozniak - Hej Mirunki i Mirabelki! Z okazji napisania, a ostatecznie wydania ...

źródło: comment_L56g9s87DEsru7YS8LTefMLhv48EXEXY.jpg

Pobierz
  • 88
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@anhydryt: To zawsze jest trochę ciężka sprawa i trochę o tym się rozpisałem w książce. Możesz poczytać wpis na blogu: https://dariuszwozniak.net/2016/07/15/kurs-tdd-cz-23-czy-to-sie-oplaca/. A jeśli chcesz zachęcić osoby z zespołu do TDD to polecam wspólne sesje kodowania (coding dojo + kata). Co do utrzymywania starych testów - testy jednostkowe powinno się traktować jak zwykły kod, zatem utrzymywanie kodu to też utrzymywania testów. Przy dobrze napisanym projekcie nie stanowi to większego problemu.
  • Odpowiedz
@y0da: Wiem dokładnie co czujesz, ale to tylko tytuł. W treści nie stosuję spolszczenia TDD. Cytując fragment książki:

W języku angielskim słowo driven oznacza „kierowany”, „sterowany”, a development — „programowanie”. Próba przetłumaczenia Test-Driven Development na język polski może sprawić nie lada kłopot. Adekwatna wydaje się forma „programowanie sterowane testami”. Nie brzmi to najgorzej. Niemniej jednak w książce pozostanę przy odpowiedniku angielskim, czyli Test-Driven Development.
  • Odpowiedz
Przypadek drugi, czyli nie pisanie testów jednostkowych wcale. No okej, są też i takie projekty, ale jeśli mowa o programowaniu obiektowym, to skąd mamy pewność czy nasz kod jest napisany poprawnie względem OOP?

@dariusz-wozniak: jesli nie jestes durniem i znasz paradygmat obiektowy to nie będziesz popełniał większych błędów, nie trafia do mnie argument, ze TDD wymusza dobrą jakość z punktu widzenia samej architektury kodu
  • Odpowiedz