Wpis z mikrobloga

Mirki chcę się dzisiaj z wami podzielić pysznym #protip na COLD BREW - herbatę "parzoną" na zimno.
Herbata parzona w zimnej wodzie przez długi czas nie wydziela goryczki (ponieważ z liści nie wychodzą garbniki), jej smak jest aksamitny i orzeźwiający. Nawet nie równa się z parzoną na gorąco i schłodzoną ice tea.
Żeby zrobić taki pyszny napój potrzeba tylko dowolnej herbaty (uwaga na napary owocowe z hibiskusem - raczej nie będą tak działać), naczynia i lodówki. Wystarczy wsypać herbatę do zimnej, przefiltrowanej wody (3 łyżeczki na 1l), zamknąć pojemnik i włożyć na minimum 6h do lodówki (można włożyć na noc).
Naczynie jakie się do tego nadaje to może być french press, ale da się też zrobić w zwykłej butelce, tylko trzeba później przelać przez sitko do szklanki albo wrzucać torebkowane herbaty. Ja mam do tego specjalną butelkę którą widać poniżej.

Oto moje ulubione herbaty:
Zielona / czarna brzoskwiniowa (z herbaciarni, a ze sklepu brzoskwinia morela big-active)
Zielona mango (bancha sweet mango z powszechnej herbaciarni Five o'clock)
Z torebkowanych: teekanee zielona opuncja (jak doleje się trochę soku jabłkowego to jest lżejszym tymbarkiem kaktus:D)
Poziomkowy raj (herbaciarnia Czas na herbatę)

#herbata #wykopteaclub #lato #napoj #gotujzwykopem
xhxhx - Mirki chcę się dzisiaj z wami podzielić pysznym #protip na COLD BREW - herbat...

źródło: comment_E7Wdh7Sxv65fNbXRqNqJZWdJgd4zovTR.jpg

Pobierz
  • 57
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Gensek: Nie, trochę inne, przez to że się wydzielają inne rzeczy. Garbniki które są prozdrowotne, ale też odpowiadają za gorzki smak, zostają w dużej części w liściach.
  • Odpowiedz
@ejadaz689: no nie jest to aż tak istotne ile dokładnie. Każdy musi znaleźć swoją ilość. Mój niebieski np lubi z jednej. Łyżeczki są raczej podobne wielkościowo ;)
  • Odpowiedz
@xhxhx: @ejadaz689:
1 łyżeczka do herbaty = 40 kropli = 5 ml = 5 cm3 substancji lekkich (kakao, kawa, kreatyna) = 3-4 g
1 łyżeczka do herbaty substancji ciężkich (np. cukier) = 4-5 g
1/4 łyżeczki do herbaty = ok. 1 g
1 łyżeczka stołowa = 1/66 l = 15 ml = 15 cm3 = 3 łyżeczki do herbaty
1 łyżeczka stołowa substancji lekkich = 10 g
1
ewolucja_myszowatych - @xhxhx: @ejadaz689: 
1 łyżeczka do herbaty = 40 kropli = 5 ml...

źródło: comment_1TLsrz1PmjJvwfvFZ17x82Y1liSyGuDf.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz