Wpis z mikrobloga

Taka ciekawostka, ktoś sobie buduje #zamek ?! na jeziorze w Puszczy Noteckiej #stobnica Mapy Google . Długość ponad 200m .
Nie ma dostępu normalnie (płot w około całego jeziora z lasem) ale może ktoś z #drony miałby ochotę się wybrać...
#ciekawostki #ciekawostkihistoryczne #drony #architektura #budownictwo
khazul - Taka ciekawostka, ktoś sobie buduje #zamek ?! na jeziorze w Puszczy Noteckie...

źródło: comment_pKJUYhjEdTrbaV3wdT4lXX7A3G3CrVfK.jpg

Pobierz
  • 317
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hatemyself: znajomy wozil tam beton, zero wjazdu na teren budowy, zrzucal wszystko na tasmociąg przy bramie. Kazdy pracownik na wejsciu kontrolowany, z telefonem nikt nie wejdzie. Slyszalem rowniez o probach zestrzelen dronow ale to niepewne info. A buduje to kulczyk
  • Odpowiedz
@Szlif: Normalny człowiek by się zbudował, to by miał na glowie ekologów z całej Europy i łamanie konstytucji. Ale to Kulczyki, więc im wolno! ()
  • Odpowiedz
@puszkapandory: a przecież tego nie napisałem, natomiast wskaż mi kolego choć jeden neo-średniowieczny nowy projekt który jest udany... powodzenia. chodzi mi o to że, zwłaszcza na wschodzie, masa bogaczy buduje zamki udające średniowieczne i one zawsze wyglądają źle. zawsze. natomiast o ile nie wszystkim muszą się podobać, to jednak nowoczesne realizacje zgodne z obecnymi architektonicznymi trendami to jednak są jakościowe w opinii ekspertów.

ps. https://youtu.be/P8Ejsq0Kufk?t=328 już koledze wyżej wklejałem.

@mateopoznan: Zamek Poznański to smutny efekt karty weneckiej i kształcenia architektów w Polsce. Niestety takie pokraki są promowane bo istnieje nacisk środowisk konserwatorskich aby nie fałszować historii (projekt i wykonanie musi odpowiadać naszym czasom) a za projektowanie biorą się moderniści, którzy potrafią eksperymentować i "nawiązywać" (ich ulubione słowo). Większość rekonstrukcji tak wygląda, nie tylko zamków. Tylko to nie jest wina rekonstrukcji samych w sobie a ich systemowego negowania. Jak się nie ma wsparcia w odpowiedzialnych instytucjach (zaczynając od wydziałów architektury) to efekt jest kiepski.

Gudelon we Francji jest przykładem
  • Odpowiedz
@Szlif: Normalny człowiek by się zbudował, to by miał na glowie ekologów z całej Europy i łamanie konstytucji. Ale to Kulczyki, więc im wolno! ()

@lavinka: Normalny człowiek nie miałby na to pieniędzy, a jakby miał, przestałby być normalny w oczach normalnych. Jak Cię będzie stać to Tobie też będzie wolno!
  • Odpowiedz
Co jest ciekawe gdy pracowałem tam 2 lata temu, budowa nie istniała w żadnej ewidencji w urzędzie miasta.

@Najs1: No to jest już ciekawa informacja. Choć trochę ciężko mi uwierzyć, żeby do takiej inwestycji nie ogarnąć niezbędnych papierów (to nie jest fizyka kwantowa i perpetum mobile, że się nie da). Kompletnie zbędne ryzyko wstrzymania budowy i kar. Chyba, że wliczyli wszystko w cenę i ich stać żeby j---ć kary ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz