Dobra to ja mam pytanie do specjalistów od budowlanki. Jak na takim pustkowiu zostanie rozwiązany temat mediów. Głównie chodzi mi o dostąp do sieci energetycznej (ze zdjęć wynika, że w pobliżu nie przebiega żadna sieć przesyłowa); o ile w czasie budowy ekipy budowlane mogą korzystać z agregatów prądotwórczych o tyle zasilenie już ukończonej budowli, zwłaszcza o takich gabarytach, będzie wymagało podpięcia do sieci. No i co z instalacją wodno-kanalizacyjną? Skąd dostęp do
@khazul: A może to nowa siedziba Mossadu, w której w przyszłości osiądą przedstawiciele szlachty jerozolimskiej i z której będą zarządzać projektem "Polin 2.0"? ( ͡º͜ʖ͡º)
@kult_cwaniaka: O tyle mieszam, że przykład zamku, który komentujemy nie podlegał żadnej władzy konserwatorskiej i inwestor mógł tu zrobić co chciał. Czy wśród współczesnych architektów znalazł kogoś kto na takich formach się zna oraz na ile chciał zainwestować w materiały to już inna sprawa.
Skoro jednak przywołano Poznań to wypada napisać skąd bierze się gargamelizacja zabytków. A wszystko zaczyna się od doktryny, której nośnikiem jest obecnie karta wenecka. Gdyby nie
@bevegelsesmengde: nasi, no nie, najczęściej wolą tandetę, ale z krajów o dłuższych tradycjach edukacji estetycznej, a także z dłuższym stażem w kapitalizmie i bardziej wysublimowanym gustem... no cóż, raczej nie idzie się w neohistorycyzm :)
Nie szukajcie sensacji. Byłem tam niejednokrotnie, w sumie zadnych barier nie ma, podejrzewam ze do dziś w kamizelce i kasku mozna wbic na luzaku. Może znajdę zdjęcian z tego okresu, jakby co to wstawie
@mateopoznan: Bzdury opowiadasz. Na świecie, zwłaszcza w zachodniej europie i USA, buduje się masę świetnych budynków w nurcie historyzmu nawiązującym do trendów i stylistyk z wcześniejszych epok. Poniżej zdjęcie wieży milenijnej, której budowa rozpoczęła się w 2000 roku.
@adam-nowakowski: w ogóle nie trafiasz, bo chyba nie czytasz ze zrozumieniem. nie pisze o neoklasycyzmie, tylko o próbie budowy tandetnych zamków stylizowanych na średniowiecze. wszystkie prezentowane przez Ciebie obiekty to stosunkowo współczesny styl, max 100 lat temu tak budowaliśmy.
Ps. piękne budynki wkleiłeś, to jest właśnie to co bym stawiał na ich miejscu, albo modernizm, albo jeszcze nowsze, nie kiczowate wariacje w około średniowiecza
@mateopoznan: Myślałem, ze odnosisz się ogólnie do historyzmu "no cóż, raczej nie idzie się w neohistorycyzm". Nie czytałem całego wątku. Ale tak, również uważam, że próba rekonstrukcji średniowiecznej architektury, w tym przypadku zamku, to pomysł co najmniej karkołomny, niemniej przykład Millenium Tower, wieży utrzymanej w stylu neo-gotyckim, czyli de facto w stylu wprost nawiązującym do architektury późnego średniowiecza, pokazuje, że można.
Wrzuciłem do pralki i suszarki zupełnie nowy sweter Ralph Lauren (90% wełna, 10% kaszmir) za 900zł. Po jego wyciągnięciu jest o 2 rozmiary mniejszy. Co robić, bo głupio mi stracić 900zł na sweter założony 1 raz?
Nie ma dostępu normalnie (płot w około całego jeziora z lasem) ale może ktoś z #drony miałby ochotę się wybrać...
#ciekawostki #ciekawostkihistoryczne #drony #architektura #budownictwo
Skoro jednak przywołano Poznań to wypada napisać skąd bierze się gargamelizacja zabytków. A wszystko zaczyna się od doktryny, której nośnikiem jest obecnie karta wenecka. Gdyby nie
@mateopoznan: Bzdury opowiadasz. Na świecie, zwłaszcza w zachodniej europie i USA, buduje się masę świetnych budynków w nurcie historyzmu nawiązującym do trendów i stylistyk z wcześniejszych epok. Poniżej zdjęcie wieży milenijnej, której budowa rozpoczęła się w 2000 roku.
Chicago, rok budowy 2010.
UK, rok budowy 2015.
Moskwa, rok budowy 2016.
UK, rok budowy 2018.
Ps. piękne budynki wkleiłeś, to jest właśnie to co bym stawiał na ich miejscu, albo modernizm, albo jeszcze nowsze, nie kiczowate wariacje w około średniowiecza