Wpis z mikrobloga

Projekt #java #spring, frontend robie w dajmy na to w vue. Jak powinien projekt wygladac w vcs? Gdzie umiescic i jak nazwac folder z frontem? ktorych plikow z vue nie uploadowac do gita (glownie chodzi mi o folder node_modules, dodawanie go do gita to chyba bezsens spoko jest package.json)?\

Widzialem na yt goscia ktory folder z frontemwrzucil do resources i rootem angulara byl folder ui, czy to nadal dobry wybor przy vue?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie wiem co to vue, ale myślę, że można podejść jak do angulara. Zadbaj o porządne rest api po stronie javy i wtedy front to kompletnie osobne repo.
  • Odpowiedz
@Bruno_: Ok, może nie na każdy rozmiar projektu. Jak to jest faza prototypu to średnio ma znaczenie, gdzie wsadzisz JSa, ale skoro zaprzęgasz do tego javę ze springiem to obstawiam, że to będzie coś większego (albo będzie się będzie rozrastać).

Disclaimer - nie wiem co to ten vue, ale na przykładzie angulara:

Angular działa super z dobrze określonym rest api. Nie ma absolutnie żadnej korzyści z trzymania tego samego kodu
  • Odpowiedz
@Ewentualnie: toc ja startuje z konsoli front i tak, po prostu myslalem ze w tym samym projekcie trzymac to

@beethoven: vue w polaczeniu z axios to bardzo upraszczajac taki angular tylko prostszy xD
no generalnie raczej niz duzego ale robie to w ramach nauki javy
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Bruno_: kiedyś się trzymało razem. Było wiele zalet. Teraz jak masz CLI JS to trzyma się oddzielnie. Teraz ma to wiele innych zalet.
  • Odpowiedz
@Bruno_: @mk321: To zależy. Nie decydowałbym o trzymaniu frontu osobno tylko ze względu na istnienie czy nieistnienie jakiegoś narzędzia. Tak na przykładzie czterech aplikacji z UI, które utrzymuję w pracy:

Pierwsza, w większości serwuje statyczną treść zaczytaną ze storage'a. Dlatego mamy tu jedną javową apkę z thymeleaf'em i małym API. Thymeleaf wypełnia w większości htmla i podrzuca kilka js'ów potrzebnych do utrzymania paru dynamicznych części strony (np. podpowiedzi w wyszukiwarce).
  • Odpowiedz