Wpis z mikrobloga

Dziwny wpis o mnie. No wiec tak, mam 19lat i nie mam pojecia co zrobic ze swoim zyciem. Tak na serio, nie mam pomyslu na siebie. Wyjechalem od razu po szkole(zawodowka... Mechanik. Papier mam) do Francji na jablka do rodzicow. Siedze juz tu prawie rok, pod koniec lipca bedzie roczek. Cos zarabiam, cos odkladam. Kupilem samochod. W Polsce w zasadzie nie mam nic, a chcialbym wrocic, bo tesknie za widokiem polskiego miasta i ludzi ktorzy gadaja po polsku. (Francuskie miasta to kupa). Jednak, no co, nie mam do czego wrocic i jestem w dupie. Moim takim celem to wrocenie do Polski i wprowadzenie sie do Wroclawia... Tylko nie chce pracowac jako mechanik, nie wiem w jakim kierunku isc, czy zrobic mature i studia, czy starac sie zakladac firme? Takie odlegle plany.. A tak to nic mi w zyciu nie wychodzi i boje sie tego kroku, tak wyjechac z FR i probowac zyc w Polsce za 1500miesiecznie. Jak to ogarnac? Problem mlodego mirka.
#gownowpis #poradadnia #pytanie #zagranico #zycie
  • 11
@kocot Wedlug mnie sa nudne. Czy to wioska, czy jakies mniejsze miasto, czy nawet jak przejechalem przez paryz... To nie to samo co w Polsce. We Francji wioski czy miasta sa budowane w sposob jakby.. kazdy budynek byl taki sam, ten sam kolor zazwyczaj. W Polsce to powiesz "spotkamy sie przy czerwonym budynku". Tu tak nie powiesz, bo nie ma takich, a przynajmniej ja nie widzialem. Wiec moze gdzies sa, ale to
@SADhonda zbadaj swoje opcje. Co umiesz, prócz języka (chyba). Co możesz zaproponować pracodawcy. Naucz sie tego co wydaje sie fajne obecnie, co moze sprawiac frajde. Ogarnij co potrzeba do matury i czy mozesz ja napisac w ambasadzie we Francji np.
@SADhonda heh, zablysnac. Ok, dosc ambitnie. Póki co, z tego co piszesz to mając samochód możesz rozwodzić pizze. Jeśli masz jeszcze jakieś umiejętności to możesz je wykorzystywać, coś sugerowales mechanikę ale tego nie chcesz. Możesz pewnie sprowadzać samochody jak sie znasz.
@bogobojny_trans Zeby sprowadzac.. moze i tak, ale jako, ze chce byc uczciwy dla ludzi to srednio sobie w tym interesie poradze. Wiesz dobrze, ze typowy polak to "ooo 200na blacie od niemca musi byc!" W samochodzie z 98... Czyli co, mam sprowadzac i krecic liczniki bo polaczki jak zobacza 300najechane co jest dla mnie MALO w 98 roczniku to dostaja ataku padaczki i "no grazynka ten to przejechne, ma ze nie warto",