Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pantokrator: obecny system i tak ledwo zapewnia minimum godnego życia, przecież żeby jechać na minimalnej to jest śmiech. A bezrobocie jest w c--j niskie, więc tak średnio demotywuje. Dzięki wyższemu wykształceniu jesteśmy dobrą, tanią i wykwalifikowaną siłą roboczą - bo zwykli niewykwalifikowani robotnicy będą stanowić coraz mniejszy procent w nowoczesnej gospodarce. Co do emerytów, to do roboty fizycznej tak średnio się nadają, chyba, że na ochronie, a ich kwalifikacje często
  • Odpowiedz
@sunnycoast oficjalne bezrobocie - tak. Polecam się zapoznać z metodą liczenia. Wszystkie wymienione przeze mnie grupy to bezrobocie ukryte. Zapomniałem jeszcze o żonach, które mogłyby pracować, ale nie chcą, nie muszą, nie mogą znaleźć pracy. Do tego wskaźnik bezrobocia jest liczony w oparciu o liczbę obywateli, a nie osób mieszkających w Polsce. Jak ktoś jest za granicà, to liczy się do mianownika, ale w liczniku wystąpić nie może. Tak więc, bezrobotnych
  • Odpowiedz
@av18: Co bym zrobiła? Zlikwidowała 1) 500 plus 2) Wprowadziłabym całkowity zwrot podatku dochodowego dla rodziców drugiego i kolejnego dziecka. Rodzinom powyżej 2 dzieci zwróciłabym składki zdrowotne, powyżej 3 dzieci zdrowotne, chorobowe i wypadkowe. Dopiero z rodzinami powyżej 4 dzieci zajęłabym się indywidualnie, bez dawania kasy do ręki, bo istnieje ryzyko, że zmarnują. 3) zrównała w prawach rodzicielskich mężczyzn i kobiety, to znaczy urlop macierzyński stałby się jednocześnie tacierzyńskim, tak
  • Odpowiedz
@Troester: Jestem jak najbardziej za obniżką podatków, ale nie ma żadnych dowodów na to, że obniżka podatków sprawi, że będzie więcej dzieci.
  • Odpowiedz
@av18: Za czasów komuny problem rozwiązywał się samoistnie, ciągłe awarie prądu powodowały że wieczorami naród się pieprzył zamiast siedzieć przed TV. Bo co tu robić w zimowy wieczór jak o 20 nie ma prądu. Teraz to tylko finansowanie powrotu repatriantów ze wschodu oraz stały pobyt młodym wykształconym ze wschodu Białoruś, Ukraina. Należy też spojrzeć na nieprzestrzeganie czasu pracy. Młodzi z----------ą po 10 godzin plus dojazdy więc są wieczorem tak zmęczeni
  • Odpowiedz
Młodzi z----------ą po 10 godzin plus dojazdy więc są wieczorem tak zmęczeni że nie ma sił na bzykanie.

@mercedes_amg: To jest prawda. Tempo życia u osób pracujących jest bardzo duże. Zmęczenie też. U niepracujących z kolei brak kasy... i koło się zamyka.
Za komuny chyba się więcej wychodziło z domu, ludzi poznawało, piło się. To sprzyja dziecioróbstwu. A teraz tv, internet, telefon, FB, gry, świat wirtualny
  • Odpowiedz
@av18 koliber dotarł z tym nawet do kilku posłów przed ostatnimi wyborami. Jak chcesz to znajdę posiedzenie komisji gdzie było to omawiane. Nawet wielu się zgadzało że trzeba coś zdobić odnośnie demografii. Niestety mam wrażenie że zamiast reformy która była by bez kosztowa i miała by duży wpływ na demografię wybrano 500+ które jest drogie i nieskuteczne...
  • Odpowiedz