Wpis z mikrobloga

#cpp #programowanie
Jakie IDE do C++ na początek polecacie? Używałem Code::Blocks i CodeLite, ale w żadnym z nich nie da się ustawić całkowicie ciemnego interfejsu, bo i tak połowa zostaje biała przez co po dłuższej sesji w nocy bolą oczy :/ Visual Studio niby spoko, ale mam wrażenie, że za bardzo rozbudowany jak na początek ;p
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Cooltec: Z Visual Studio jest taki problem, że aby skompilować kod bez większej konfiguracji środowiska potrzebujesz utworzyć projekt co nie zawsze jest "komfortowe" albo stworzyć jeden projekt i do pliku "main.cpp" wrzucać kod, który chcemy sprawdzić.
  • Odpowiedz
  • 0
@Japoniec one wlasnie płatne są, a 1000zl rocznie to trochę dużo jak na programistę który dopiero się uczy i nie zarabia :p
@Cooltec Nie wydawał się zly, ale jest strasznie rozbudowany i przez to momentami muli na moim poczciwym już komputerku ;p
  • Odpowiedz
@nerfipro174 visual studio community, albo enterprise z pirackiej zatoki ofc 2017, albo ewentualnie 2015.
No ja wiem, ze rozbudowane. Jednak jak z czasem sie przyzwyczaisz. Aha i nie rób "console application", ale "empty project" wówczas nie będziesz miał tego stdafx
  • Odpowiedz
@nerfipro174: Ewentualnie możesz spróbować skonfigurować g++ na windowsie i używać VS Code(ma wbudowany terminal) i kompilować ręcznie..zawsze to jakieś rozwiązanie ;)

P.S. Jest jeszcze opcja z Atomem(IDE) i pluginami(tylko wymaga konfiguracji i podstawowej znajomości angielskiego)
  • Odpowiedz