Wpis z mikrobloga

Dodaję jako ciekawostkę pokolorowane przeze mnie zdjęcie z 1937 lub 38 roku.
Na zdjęciu - mój pradziadek z żoną oraz ich dzieci - dziewczynka w czerwonej sukience to moja babcia (92 level) i tylko ona z osób z tego zdjęcia jeszcze żyje. Mniejszy chłopak został zabity przez komunistów w wieku 24 lat. Jej siostra i drugi brat zmarli kilka lat temu. Jakieś 2 lata później zaczęła się wojna, babcia była w obozie, a potem na robotach w Niemczech. Miejsce wykonania zdjęcia: południowo-wschodnia polska. Pod tym linkiem oryginał zdjęcia przed koloryzacją.
#ciekawostki #starezdjecia #historia #polska
Pobierz stworekpotworekpokaze_jezorek - Dodaję jako ciekawostkę pokolorowane przeze mnie zdję...
źródło: comment_zm1j12oAgOmjjWwMVIgFhbKOAO6803LL.jpg
  • 57
@rumbaje: Skoro twoja babka w 1928 roku miała ok. 50 lat to znaczy, że urodziła twojego ojca nie później niż w 1920 roku. Ty nie masz jeszcze 40stki, czyli twój stary musiał zostać twoim starym ok. 60tki. Teoretycznie jest to możliwe, ale w sumie bardzo rzadko spotykane. Oczywiście w ogóle nie brałem pod uwagę opcji, że to jest twoja babka ze strony matki.

Dla porównania - ja mam ok. 30stki, a
@falden: Różnica wieku między moją babką i dziadkiem to kilkanaście lat i pomiędzy moim starym i moją matką też podobnie. A stary miał ok. 40 jak ja się urodziłem, Dziadek o którym pisałem kilka lat po wojnie (wtedy byľa nacjonalizacja i inne komusze odpały) miał bodaj czterdziesci-kilka..
@Werian89 nic nie wiem na ten temat. Ta prababka faktycznie jakby miała trochę takie rysy, ale pradziadek to raczej zwykły Polak. Jeśli już jest gdzies domieszka takich genów to chyba jeszcze sprzed kolejnych kilku pokolen. Gdyby faktycznie ktoś miał takie pochodzenie to raczej taki fakt by nie został w rodzinie przemilczany i bym coś o tym wiedzial. Jutro spróbuję dopytać kim byli rodzice prababki. U babci już np. jako dorosłej tego typu
@Tanvage ja to robię w ten sposob, że wycinam fragment, ktory ma miec dany kolor i tworzę sobie z nim nową warstwę. Potem uzywam opcji "koloruj" i ustalam z grubsza odcień. Następnie zmiana jasnosci i nasycenia w razie potrzeby. Potem wycinam kolejny fragment ktory ma miec inny kolor i tworzę kolejną warstwę powtarzając czynnosci jak poprzednio az do uzyskania pożądanego koloru, jego jasności i nasycenia. I tak kilkadziesiat - kilkaset razy w
Ja niestety nie wiem czy jestem w jakiejkolwiek części Żydem czy może z jeszcze jakiegoś innego kraju, chyba nie, ale pewności nie ma. Bardzo ciężko się coś dowiedzieć więcej niż 3 pokolenia wstecz.

@stworek_potworek_pokaze_jezorek: Ja korzystając tylko z kościelnych metryk dostępnych online podochodziłem nawet do 10 pokoleń wstecz.

Dzięki temu dowiedziałem, skąd dokładnie wzięło się moje nazwisko (nazwa miejscowości) oraz że wszyscy moi przodkowie, których do tej pory udokumentowałem (niektóre gałęzie
@stworek_potworek_pokaze_jezorek: Wątpię, żeby takie dane udostępniała jakakolwiek parafia na swojej stronie. Jednej bazy też nie ma i trzeba szukać w różnych miejscach. Wszystko jednak zależy od części Polski. Ja do tej pory korzystałem z:
www.geneteka.genealodzy.pl
www.metryki.genealodzy.pl
www.genbaza.pl
www.familysearch.com
www.szukajwarchiwach.pl

Dla innych części Polski niż "moje tereny" są jednak jeszcze inne bazy z metrykami. Ale to już musisz sam ustalić.