Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do ludzi z #python i #programowanie. Robię prosty program który przekierowuje do stron www. Adresy które są dostępne do wyboru zapisuje w słowniku na zasadzie " 1: 'wp.pl', 2: 'onet.pl' itd. Baza adresów będzie dostępna w pliku tekstowym który python będzie sobie pobierał i wyświetlał w momencie startu programu. Jak zrobić, żeby po dodaniu własnego adresu w programie do bazy ten adres otrzymywał kolejny nr klucza w słowniku? W chwili wywołania
if 'kek' not in adres:
adres[int()] = kek
adres otrzymuje klucz 0 ( w słowniku pokazuje 0: 'podany_adres i nadpisuje go za kazdym razem zamiast dopisywać z kolejnym numerem do bazy.

Jak znów zrobie tak:
adres[int(4)] = kek
No to dopisuje do słownika jako nr 4, ale kolejne wprowadzenie zastępuje ten adres ;/

Mam nadzieje ze w miarę zrozumiale opisałem problem...Wymyśliłem sobie taką głupotę i teraz siedze i nie wiem jak to zrobic xD może ktoś potrafi pomóc?
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zarev: jeszcze nie bardzo ogarniam bazy, za to pickle już coś mi mówi :) to pierwszy taki program jaki sam robię
( sam próbuje robic) i mam nadzieje ze mi sie uda w jakiś sposób to zrealizowac
  • Odpowiedz
@Copperhead: nie poddawaj się ( ͡° ͜ʖ ͡°). Poszukaj czym jest JSON.
Jeśli chodzi o synchronizację, to temat jest bardziej zaawansowany, ale póki co możesz go pominąć, z tym że możesz późniejsze dziwić, że dostajesz inne wyniki, niż się spodziewasz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz