Wpis z mikrobloga

Wystarczy powiedzieć że jesteś ateistą i wszystkim #!$%@?.

Ja wiem że się powtarzam, wiem że to już trzeci post na ten temat, no ale ludzie kochani.

Dyskutowałem sobie dziś z mamą i siostrą, oczywiście pojawiły się tematy religijne, różne tam argumenty i te de i te pe (nie będę o tym wspominał, zrobiłem w tym temacie już dwa posty).

Dlaczego jednak o tym piszę? Bo siostra w pewnym momencie zarzuciła takim tekstem:

- w ogóle stworzenie człowieka to cud, zobacz dziś nauka zaczyna obalać teorię ewolucji

Czaicie?! Studia skończone na dwóch kierunkach, wysokie oceny i stypendia i po tym wszystkim stwierdza że nauka potępia dziś ewolucję! No tego to się nie spodziewałem i o ile zwykle staram się być wyrozumiały, o tyle dziś nie dałem rady i zacząłem się śmiać i odpowiedziałem:

- Fajnie, zatem znaleźli wreszcie tego królika w prekambrze?

I jej odpowiedź:

- Nie wiem co to jest.

Super, nie trzeba nawet wiedzieć co to jest prekambr (bo mam nadzieję że wie co to jest królik), żeby móc z pewnością w głosie zakomunikować że nauka potępia ewolucję.

#wiara #ateizm #gimboateizm ##!$%@?
  • 14
@NormanCroucher: Z czasem nauczysz się, że o pewnych tematach z pewnymi ludźmi się po prostu nie dyskutuje. Też próbowałem podejmować wielokrotnie dialog, ale po prostu się nie da. Niektórzy są tak ograniczeni, że i tak nie zrozumieją, a dodając do tego ludzkie przywary jak rozdmuchane ego czy pychę, mamy koktajl wybuchowy. W pewnym momencie zadałem sobie jednak jedno ważne, ale to zajebiście ważne pytanie: po co to robię? Co mi da,
@Yezdemir:

Z czasem nauczysz się, że o pewnych tematach z pewnymi ludźmi się po prostu nie dyskutuje. Też próbowałem podejmować wielokrotnie dialog, ale po prostu się nie da.

Ale to nie ja podejmuję ten dialog! Ja wręcz namawiałem do zmiany tematu, bo znów widziałem że mamie się łzy w oczach kręcą, no ale nieeee, gadajmy o tym!

To nie ja na siłę nawracam ludzi i mówię każdemu: "hehe, Boga nie ma!".
@NormanCroucher: Jasne, to może działać i w dwie strony. Ale jeśli jednak dajesz się tym wszystkim zaczepkom, to podejmujesz ten dialog mimo wszystko. Najlepiej ucinać krótko.

Swego czasu miałem podobną sytuację z babcią i dziadkiem - za wszelką cenę próbowali mnie przekonać do istnienia duchów. Przy każdej okazji wyciągali z rękawa jakieś przykłady i historie z życia wzięte, a potem chcieli abym to obalał, skoro taki jestem mądry, że duchów nie
@Yezdemir Myślę że masz tu trochę racji, ale póki co będę grzecznie proponował zmianę tematu a jeśli będą ciągnąć dalej to chętnie posłucham. Ciekaw jestem jakie głupie rzeczy jeszcze usłyszę ( ͡º ͜ʖ͡º)
@violent_delights: Jak się zapoznasz z dość dużą ilością kreacjonistycznych argumentów, to zrozumiesz że oni wszyscy powtarzają te same pierdoły które zostały obalone lata temu. Ja już dawno zczaiłem że żaden kreacjonista nie przeczyta nic naukowego ani nie posłucha ludzi obenanych z tematem, tylko będzie dzielnie słuchać innych kreacjonistów i karmić się przesztarzałymi chochołami.