Wpis z mikrobloga

@erwit: Z wiki:

"Kofeina[edytuj | edytuj kod]
Zawartość kofeiny w suchych liściach zielonej herbaty jest około dwukrotnie wyższa niż w suchych ziarnach kawy. Zawartość kofeiny w gotowym napoju zależy jednak od sposobu zaparzania oraz ilości użytego surowca w porównaniu do objętości wrzątku. Na ogół, kawę zaparza się w oparciu o większą ilość surowca. W odniesieniu do tej samej objętości gotowego napoju szacuje się, że typowo zaparzona zielona herbata zawiera dwu- lub
@erwit: Uuu trudne pytanie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nie da się na nie odpowiedzieć, dopóki nie przebada się danej próbki herbaty.

Bo na zawartość kofeiny wpływają między innymi:
- szczep krzewu
- termin zbiorów
- standard zrywania liści (stosunek pąków do rozwiniętych liści)
- nasłonecznienie miejsca upraw
- czy w dzień zbioru padał deszcz
- czy krzew wyrósł z ziarna, czy z sadzonki
- czy do uprawy