#cpp #cpp11 Możecie mi polecić jakieś środowisko do pisania w c++ pod linuksa, żeby uwzględniało c++11 w szczególności sharedptr? Przykładowo mam jakiś sharedptr do obiektu, robię sobie do niego kropkę i... nic. Powinno samo zamienić mi na -> i pokazać dostępne metody. Jak już napiszę takie coś z ręki, kliknę z ctrl na metodę i nie przenosi mnie do implementacji. ( ͡°ʖ̯͡°) Piszę na tą chwilę w QtCreator, ale przez brak wspomnianej obsługi równie dobrze mógłbym pisać w gedicie.
@kamilspl: Dobra, sprawdziłem, widzę problem. Nie zamienia ci . na ->, bo możesz chcieć wywołać metodę samego obiektu wskaźnika, np. reset. Po wpisaniu -> podpowiada metody zawieranego obiektu.
@Golem_Piotr: Rozumiem, masz rację. Jednak po . nic mi nie podpowiada. Po ręcznym wpisaniu też nie uzupełnia. w QtCreatorze nie mam .pro, otwieram nim same pliki .cpp, a kompiluję ręcznie w terminalu.
@CrazyBaran: umarł przy ładowaniu projektu. Spróbuję ponownie na mniejszym fragmencie.
Dlaczego ludzie dziękują zatrzymującym się samochodom na pasach, przecież to nie jest żaden akt łaski tylko gdyby nie ten obowiązek wprowadzony ileś tam lat temu to byłby dalej dziki zachód jak był kiedyś
Możecie mi polecić jakieś środowisko do pisania w c++ pod linuksa, żeby uwzględniało c++11 w szczególności sharedptr? Przykładowo mam jakiś sharedptr do obiektu, robię sobie do niego kropkę i... nic. Powinno samo zamienić mi na -> i pokazać dostępne metody.
Jak już napiszę takie coś z ręki, kliknę z ctrl na metodę i nie przenosi mnie do implementacji. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Piszę na tą chwilę w QtCreator, ale przez brak wspomnianej obsługi równie dobrze mógłbym pisać w gedicie.
w QtCreatorze nie mam .pro, otwieram nim same pliki .cpp, a kompiluję ręcznie w terminalu.
@CrazyBaran: umarł przy ładowaniu projektu. Spróbuję ponownie na mniejszym fragmencie.
To dlatego nie masz podpowiedzi.