Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
SpecMirki z #motoryzacja #samochody

Które auto było by lepszym wyborem dla rodziny i ojczulka 8 letnie #porsche cayenne czy nowa lub prawie nowa #mazda cx-5?

Wożenie dzieci do przedszkola, poruszanie się po mieście, wakacje w Bułgarii ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

Wiem, że to dwie różne klasy aut ale za tę samą cenę można mieć zrównoważony, nudny, nowy SUV na którym można polegać lub używaną legendę. Wyposażenie jest bardzo podobne, z korzyścią na na stronę Porsche. W Maździe pewnie nowsze systemy ale możliwe, że nie aż tak dobre jak w 8 letnim aucie klasy premium.

#problemypierwszegoswiata #pytanie
  • 23
  • 1
@slonski_pieron: mam już druga mazdę i te auta są niezniszczalne. Nawet jak się zepsuje to dowiezie mnie do celu. Sentyment taki. Naprawdę dobra auta. @adrian43: jeśli ten serwis ma kosztować 20k rocznie to nie, jeśli 2-5k to tak. Ogólnie serwisowanie używanych aut jest drogie. Porsche jest drogie w ASO ale nieautoryzowanym serwisie już jest sporo lepiej. @ksiak: nie mam drużyny piłkarskiej a taka wycieczka to raz dwa razy do
mam już druga mazdę i te auta są niezniszczalne

@canto: Tak, szczególnie jesli chodzi o korozję. Co prawda w nowych modelach rzekomo to trochę poprawili, ale to się okaże za jakieś 3 lata, póki co to sa najbardziej gnijące auta jakie są obecnie produkowane. Z tą niezawodnością tez bym nie przesadzał. I nie mówię tego na podstawie jednego egzemplarza tylko przez pryzmat styczności serwisowej.
@canto: porsche też się psuje a nawet jak się nie psuje to hamulce też się zużywają a są drogie, opony w tym rozmiarze są drogie, wszystko jest drogie i nie dziwie się pewnej kobiecie która takim porsche dojeżdża 4 km do stacji pkp gdzie wsiada w pociąg i jedzie do warszawy...

Mazda ma jakiś tam silnik ale jej nie ufam. Po 2000 roku nie zrobili ani jednego porządnego auta i powoli
  • 0
@aarahon: eksploatacja mnie nie przeraża. Jeśli tarcze nie są ceramiczne to jakoś to idzie. Moje przebiegi nie są duże więc zmiana opon raz na dwa - trzy lata a tarcze to albo raz albo w ogóle ;-) bardziej chodzi o przyjemność z codziennej jazdy i niezawodność. Ford jakoś do mnie nie przemawia.
Odpowiadaj na pytanie!!:p

@canto: Porsche będzie drogie w utrzymaniu o czym juz napisał @aarahon:, jak nie masz luźnej dychy, żeby sobie leżała na koncie w razie "w" to zapomnij. W tym aucie nie ma awarii za 500, tylko za min. 5k.

Tak, dobre prowadzenie w fordzie jest w standardzie

@aarahon: Ale ford, mazda i lolvo to w pewnym okresie był jeden pies. Ten sam zawias (z drobnymi różnicami konstrukcyjnymi,
  • 0
@slonski_pieron: ciekawe, że nie padł argument Porsche to Porsche, luksus, wykonanie, itp, wszystko lepsze niż w Maździe. Czyżby to była nieprawda? Naprawy aut ogólnie są drogie. Nawet volkswagena naprawić nie jest super tanio. Taniej niż inne auta ale to nie znaczy, że tanio.
@canto: poza drogimi częściami do porsche (mimo że porsche uchodzi za mało awaryjne, to warto pamiętać że te auto ma 8 lat i brak pewności czy w przeszłości nie było składane z dwóch) to jeszcze dochodzi kwestia spalania. Wg. raportów w autocentrum, spalanie w cayenne jest dwa razy większe niż w mazdzie, przy przebiegach 15k rocznie to na paliwo będziesz wydawał 6k zł więcej niż w maździe
@canto: Do mnie nie przemawia mazda z racji gnijących kielichów w ostatnich 323F, wycofywania różnych modeli gdzie inni robili coraz to nowe wariacje, skomplikowanych silników z serii Sky które nie dorównują nawet starszym turbobenzynom a wymagają kosmicznych olejów, nowych problemów z korozją w modelu 6, wpadek z dieslem 2.0.

Komplet najmniejszych opon, na które warto spojrzeć, do Cayenne kosztuje ponad 2400 zł. Do tego akumulator wymieniasz częściej bo przy niskim napięciu
Czyżby to była nieprawda?

@canto: Porsche to 911. Cayenne to Touareg w innym opakowaniu, ze wszystkimi tego konsekwencjami. Jakość typowa dla VAG'a po upadku, trochę lepsze materiały w środku i minimalnie lepszy poziom wykończenia. To tak jakbyś na paszteta B7 nakleił se znaczek porsche i nazwał go kajman, a nie, czekaj :D

Naprawy aut ogólnie są drogie.

@canto: Są, ale są auta które naprawisz w normalnej, akceptowalnej cenie i sa
@canto: Akurat wczoraj widziałem filmik na youtube właśnie o 8 letnim Cayenne ;) Może Ci się przyda. Ale na Twoim miejscu brałbym jednak Mazdę.
Lucar - @canto: Akurat wczoraj widziałem filmik na youtube właśnie o 8 letnim Cayenne...
@Lucar: Też to oglądałem wczoraj ale on kupił kiepsko wyposażonego diesla. Z tego filmiku wynika jedynie, że są lekkie przetarcia tapicerki a wszystkie inne dolegliwości to silnik lub wyposażenie.
W cayenne luksus i premium był po to by wywindować cenę względem VW Toueraga i Audi Q7 aby nie robić im konkurencji. Względem nowego auta może jednak już skrzypieć i pękać, a jednak miękki, szary plastik, miły w dotyku i przede wszystkim świeży będzie bardziej premium niż zaniedbana skóra.

Porsche brzmi lepiej ale osobiście bałbym się kosztów napraw. No i ja jednak wolałbym nowe, pachnące niż 8 letnie.

@wydac_Jadzke_za_Kokeszke: @aarahon:
@canto: dlatego przejedź się trochę s-maxem i mniej porównanie. Tam nie czarują że masz super premium wykończenie (chyba że w wersji Vignale ale tam cena powoduje naprawdę dobrze złożone wnętrze) że z pasją i tak dalej. Robią sporo aut, mają doświadczenie, a s-maxa chwaliło paru dziennikarzy za prowadzenie. Rodzinny, 2.0 240 km, dobre prowadzenie i fajny, prosty wygląd. To nie auto bez wad ale też nie nowa Kuga w której wszystko