Wpis z mikrobloga

Mirki mam problem z dyskiem zewnętrznym, który był używany z #macbook do trzymania kopii zapasowej systemu i paru innych rzeczy. Pojemność dysku 2TB - WD Elements.
Dysk jest postawiony na partycji HFS+, chciałem go podłączyć pod PC i zgrać dane. Dysk nie jest wykrywany przez Windows 10, w zarządzaniu dyskami jest widoczny, ale nie mogę nic z nim zrobić. Po odpuszczeniu tematu, podłączyłem dysk do Macbooka i tutaj tak samo dysk nie pojawia się na biurku ani w finderze. W zarządzaniu dyskami dysk jest widoczny, ale szary i oprócz wymazania nie mogę nic zrobić. Pytanie co się stało i jak to naprawić. Dysk nie upadł, nie jest zalany, był podłączany przez kilka kabli.

#macbook #dyski #windows #osx
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

A spróbuj przy odzyskiwaniu systemu, czy go zobaczy. Po naciśnięciu włącznika naciśnij command + r później wyświetli Ci się okno i wybierz przywracanie z time machine
  • Odpowiedz
@woskovy: Windows nie przeczyta Ci normalnie partycji hfs+, musisz do tego mieć program, np TransMac. Ale dlaczego macOS Ci nie czyta to nie wiem. Standardowo, odłącz dysk, włącz Macbooka, wylacz, podłącz dysk i sprawdź czy znowu pojawia się problem. :)
  • Odpowiedz
@Nild: Pierwsza pomoc też sobie nie radzi

"Weryfikuję system pamięci masowej
Wykonuję fsckcs -n -x --lv --uuid E3CDC9E9-A6C2-41FE-997C-B723D89547E3
Sprawdzam wolumin
disk2s2:
  • Odpowiedz
ppm

@Nild: miałeś na myśli Paragon Partition Manager? Mam ten sam problem, wsadziłem dysk PCI z padniętego MacBooka AIR, wczoraj montował – dziś już się zchrzaniło... Nie montuje partycji, że backupu odrazu nie zrobiłem...
  • Odpowiedz