Wpis z mikrobloga

Stosunek kierowców do pieszych i rowerzystów w Polsce jest oburzający. Na zachodzie jak ktoś widzi że chcesz przejść na drugą stronę ulicy, to kulturalnie zwalnia zanim jeszcze dojdziesz do zebry.

Tak samo z rowerzystami - nikt nie próbuje ich przejechać ani na nich nie trąbi.

A w Polszy? Szkoda gadać.

Tutaj,jak w każdym gówno kraju, każdy kto ma paseratti w leasingu uważa się za jakiegoś magnata, do którego reszta kmiotów ma się dostosować.

#kolarstwo #bieganie #motoryzacja
  • 37
@Max_Rockatansky: ja w wielu zachodnich miastach czułem się jakbym walczył o przeżycie przechodząc na drugą stronę jezdni, nawet na zielonym. Według mnie wina tutaj leży po obu stronach, sam często jeżdżę na rowerze, jestem pieszym i jeżdżę samochodem i szczerze mówiąc to nawet więcej złych zachowań przypisałbym nawet pieszym i rowerzystom niż kierowcom, a już najbardziej winna jest infrastruktura i głupie przepisy
@Max_Rockatansky: nie powiedziałbym, że na Słowacji jest gorzej, widzisz różnice między zachodem a nami, ale nie bierzesz pod uwagę różnic kulturowych i społecznych, statusu jaki kiedyś nadawało posiadanie samochodu, ciężkich czasów pod batem ZSRR itd. Myślę, że Słowacja jest dużo lepszym krajem do porównywania się niż taka na przykład Holandia czy Belgia
@demoos: trudno. Tak zaprojektowane to trzeba się albo dostosować albo wysyłać masowo pisma (najlepiej przez jakies stowarzyszenia rowerowe jeśli coś takiego istnieje) o przeprojektowanie. Na zamek błyskawiczny tez nie będziesz jeździć tylko trzymać się prawego pasa, bo „#!$%@? zaprojektowane”?
@demoos: @sargento: Widząc nasze ddr to chyba ludzie którzy to projektowali nigdy na rowerze nie jechali. Standartem jest że, co chwila skaczesz z jednej strony drogi na drugą, a czasem to gdzieś się kończy w środku trawy i szukaj gdzie jest jest kontynuacja. Brak zjazdów i czasem trzeba jechać jak debil ulicą mimo że, ddr jest obok ale nie ma jak na nią zjechać xD
@MrPickles: aha no zajebiście. Chyba nie miałes do czynienia z betonem urzędowym. Nie poprawią i #!$%@?. Co im zrobisz? Stracisz dwa lata na walkę w WSA/NSA a oni w tym czasie zamiast poprawić zmienią znaki, żeby było jeszcze gorzej ale już zgodnie z przepisami.

Problemem są dofinansowania, bo za kawałek DDR dostajesz pkt i większe szanse na kase.
@Max_Rockatansky: Sam zazwyczaj zatrzymuję się i ustępuję na pasach. Aczkolwiek czasem ludzie takie cyrki #!$%@?ą, że aż telepie.

Przykłady na wioskach Polski B:

1. Rowerzyści. Jedzie taki środkiem pasa tempem tak wolnym, że jakby jeszcze kilometr wolniej jechał, to by się cofać zaczął. A wyprzedzić ani dudu, bo skrzyżowanie i auto z naprzeciwka.

2. Piesi. Niedziela, wczesne popołudnie. Idzie sobie para z dwojgiem dzieci. Poboczem? W żadnym razie. Stanęli sobie na