Wpis z mikrobloga

zastanawia mnie trochę że wykopowi rasiści czasami wstawiają takie posty gdzie naukowo próbują udowodnić, że Murzyni są mniej inteligentni, bo to po prostu biologia, takie mózgi, co poradzisz, no po prostu są głupsi

no ale jak tak pomyśleć nie, to ewolucja wcale nie faworyzuje inteligencji. to tylko jedna z cech. czemu się czuć lepszym jeśli masz tam z dziesięć punktów ajkju więcej, ale no jednak przyznajmy się, nigdy tak szybko nie będziesz biegał
  • 162
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WujaAndzej: czemu sobą, to co się odjaniepawliło w komentarzach to jest rasizm w czystej postaci, słownikowy, pod przykrywką chłodnej nauki, przerażająca pogarda
  • Odpowiedz
Tak, ale niewątpliwie wiesz, że chodziło mi (i nie tylko mi) o czasy kolonializmu.

@KRISSVector: to przed kolonializmem nie dokonywano odkryć naukowych? Jakiś czarny odpowiednik Platona? Pitagorasa? Co im wtedy zabraniało wnieść wkład w rozwój ludzkości? I skąd przekonanie, że gdyby nie kolonializm, to Afryka przodowałaby na przykład w naukach matematycznych? Może to jednak kolonializm spowodował wzrost IQ mieszkańców Afryki?
  • Odpowiedz