Wpis z mikrobloga

Wczoraj wieczorem narzekałem trochę na linuxa.

Popchnął mnie do tego problem z keepass2 i plikami .kdbx i .key - jeden z danymi logowania do openvpn i drugi co umożliwia mi odczyt tych danych.

W--------m się bo oba pliki sobie wysłałem pierwszego dnia na maila po tym jak się miałem na ubuntu przesiadać i na ubuntu działało, a po najnowszym przeinstalowaniu linuxa mialem komunikat, że mój .key jest inwalidą.

Dobra, ostatni raz próbuję, mówię sobie dzisiaj.
Wziąłem pierwotny plik .kdbx i .key, które dostałem pierwszego dnia od CTO. Działa ( _)

Wiem, wiem... Powinienem tak od początku zrobić. Ale miałem absolutne przekonanie, że mogę kontynuować używanie tych plików. Może keepass z każdym uzyciem modyfikuje jakoś .key, dlatego mi się srało...

Lessons learned, udanej majówki webmirki.

#linux #naukaprogramowania #webdev
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jestem_mike:
Tak odpisałem wczoraj na pytanie czemu mi team leader powiedział, że woli abym na linuxie pracował:

Argumenty następujące:
1) Pisząc w php na windzie mogą się pojawić problemy, które na linuxie się nie pojawią, co potem może mieć jakiś wpływ na współpracę z serwerem na linuxie.
2) Symfony działa szybciej na linuxie i będzie mi szło szybciej (chuuuuj, że zrobienie modala z 2 formularzami mi zajęło tydzień, więc faktycznie
  • Odpowiedz
@jestem_mike: @steelhead: Wszystko zależy moim zdaniem jak traktujesz PHP. PHP stety czy niestety jest głównie używane w webdeveloperce, ale to tak jakby używać np. multitoola jako otwieracz do kapsli i pomijać inne "końcówki".

Ostatnio napisałem w PHP system antyplagiatowy z wykorzystaniem wielowątkowości. Chyba nie da się wielowątkowych aplikacji robić na Windowsie (z PHP).

W ogole konsola to błogosławieństwo i jej brak w Windowsie jest dużym problemem
  • Odpowiedz
@jcollier: Ech, czemu Windowsowcy myślą, że wystarczy wrzucić parę konsolowych programów by nazwać to "sensowną konsolą".

Wyobraź sobie w skrócie, że to co robisz klikając robisz w konsoli. Dokładnie to samo. To jest konsola. Parę programików nie czyni wiosny.
  • Odpowiedz
@fervi: To ciekawe, bo równie dobrze to co robisz w konsoli można bezproblemowo wyklikać w IDE. Zresztą w erze dockera i vagranta tylko zacietrzewieni bojówkarze krzyczą, że ich system jest najlepszy. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@jcollier: Można, ale to trwa o wiele dłużej w IDE.
Tylko Docker na Windowsie to proteza z wiadomych względów.

Już prędzej bym wmawiał ludziom o Windows Subsystem for Linux czy Cygwin (ten gdyby nie to, że jest powolny byłby całkiem dobry)
  • Odpowiedz