Wpis z mikrobloga

Brad Schoenfeld na FB zamieszcza ciekawy post, czekam na pełny opis. Jesteście pewni, że jesteście przetrenowani, a nie niedotrenowani? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Tłumaczenie:
Kończymy zbieranie danych w naszym badaniu na temat objętości 1 serii vs 3 serie vs 5 serii (zgaduję, że chodzi o ilość najcięższych serii roboczych do upadku [bo tak z reguły się to bada] na jednym treningu). Oto spostrzeżenie: Wbrew temu, w co wydaje się wierzyć wiele osób, wielu, jeśli nie większość osób trenujących oporowo (czyli siłowo), może z łatwością tolerować (regenerować się z treningu z...) dużą objętość treningową na treningach z bardzo wysokim poziomem wysiłku w dość krótkim czasie. Grupa z największa objętością wykonywała 35 serii głównie ćwiczeń złożonych na treningu (105 serii/tydzień) przez 3 dni w tygodniu (nie pod rząd), gdzie każda seria była wykonywana do upadku mięśniowego w całkowicie nadzorowanym środowisku. Podsumowujące wywiady oraz dane zebrane z wyników badanych nie sugeruje, aby badani byli w jakikolwiek sposób przetrenowani po 8 tygodniach treningu.

Oryginał: https://www.facebook.com/brad.schoenfeld.cscs/posts/10215377667815954

Chętnie zobaczę całą rozpiskę, jakie ćwiczenia zostały użyte, jednak jeśli nawet nie były to przysiady, a leg press, który jest bardzo często wykorzystywany w takich badaniach to i tak jest bardzo ciekawe. Czy przetrenowanie to nocebo? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#uraktrenuje <--- mój tag

#silownia #mikrokoksy #mirkokoksy #trojboj
  • 14
@urak666: Ciekawi mnie też dobór grupy badanych. Przecież jeśli każesz komuś początkującemu robić 105 serii oporowo w tygodniu, to mu się odechce drugiego tygodnia. Póki co coś mi tu nie pasuje.
Jakbyś miał dokładne info/publikację, to chętnie zobaczę :)
@ludi889: Napisał na FB, że pod uwagę były osoby młode (ale co to znaczy młode? ¯\_(ツ)_/¯), na 99% wytrenowane, pytanie tylko w jakim stopniu.

Przecież jeśli każesz komuś początkującemu robić 105 serii oporowo w tygodniu, to mu się odechce drugiego tygodnia.

Myślę, że osoby średnio-zaawansowane i zaawansowane czułyby się jeszcze gorzej psychicznie, ciężary mieliby dużo większe niż pusty gryf u zupełnie początkującego. Ale masz rację, natomiast wszystko podobno było realizowane w
tak jak mówisz - nikt nie byłby w stanie wytrzymać tego na dłuższą metę, szczególnie psychicznie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@urak666: Taka ciekawostka z dwuboju, przy bulgarian method to właśnie przez psychiczne wycieńczenie odpadała większość osób, nie była w stanie dalej kontynuować treningów.

Ogólnie temat jest bardzo ciekawy, jednak takie badanie mnie nie interesuje, może być jedynie ciekawostką i nic po za tym.

A sam stan przetrenowania
@urak666: @IntruderXXL:

Niech spróbuje powtórzyć badanie na osobach z min 10 letnim stażem i jakimiś konkretnymi wynikami. Robienie kilku ćwiczeń przez 8 tygodni u osób nawet średniozaawansowanych to trochę za krótki okres żeby czuć coś więcej niż zmęczenie treningiem.( ͡° ʖ̯ ͡°)
Zależnie od definicji, ale zakładanie że przetrenowanie nie istnieje to zaprzeczenie kilkudziesięciu lat pracy tęgich łbów od programowania treningowego i doświadczeniu trenerów i zawodników.
@bdm_bq: Przecież badanie nie jest nawet opublikowane, nie wiadomo na kim zostało przeprowadzone. Zobaczymy jak zostanie opublikowane, niby za miesiąc.

Zależnie od definicji, ale zakładanie że przetrenowanie nie istnieje to zaprzeczenie kilkudziesięciu lat pracy tęgich łbów od programowania treningowego i doświadczeniu trenerów i zawodników.

Ja na to patrzę inaczej - to, że możemy wytrzymać taki trening nie znaczy, że będzie on optymalny i 99% stresu, które generuje taki trening (te 35
Przecież badanie nie jest nawet opublikowane, nie wiadomo na kim zostało przeprowadzone. Zobaczymy jak zostanie opublikowane, niby za miesiąc.

Opierałem się na tym co tu napisaliście. W takim razie czekam niecierpliwie na całość (dalej z dość sceptycznym nastawieniem.) ( ͡° ͜ʖ ͡°)

> Ja na to patrzę inaczej - to, że możemy wytrzymać taki trening nie znaczy, że będzie on optymalny i 99% stresu, które generuje taki trening
@bdm_bq: Widzisz ja jestem właśnie przeciwnikiem sugerowania się badaniami, bo jak sam zauważyłeś ich metodologia jest najczęściej gówno warta.

Dlatego napisałem

takie badanie mnie nie interesuje, może być jedynie ciekawostką i nic po za tym.

A co do tego

to zaprzeczenie kilkudziesięciu lat pracy tęgich łbów od programowania treningowego i doświadczeniu trenerów i zawodników.

Cieszę się że ktoś ma podobny pogląd na te sprawy :) Bo właśnie doświadczenie trenerów i zawodników
@IntruderXXL:

Cieszę się że ktoś ma podobny pogląd na te sprawy :) Bo właśnie doświadczenie trenerów i zawodników jest według mnie najważniejsze, a nie jedno czy drugie badanie.

Najlepsze badanie to 40 złotych medali, 9 mistrzów IPF i kilkadziesiąt lat doświadczenia ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jeżeli osoba która dotychczas używała typowych "zachodnich" metod i jest na średnim poziomie zaawansowania, przeskoczy na Sheiko to skończy szybciej niż zaczęła,
@bdm_bq: Dobre wyniki masz. W linku poniżej masz o mnie trochę informacji, ogólnie 150kg wagi, wyniki poziom ~CMS, natural lifetime.

https://www.wykop.pl/wpis/30405127/pokazforme-troche-osob-ciekawilo-jak-wyglada-sylwe/

Wyniki obecnie są/byłyby wyższe, niestety ostra choroba mnie złapała w tydzień maksów, co mnie naprawdę zirytowało bo byłem pewien wyniku 210-215 w BP. Siad/MC mam zdecydowanie na niższym poziomie zaawansowania niż wyciski, bo lower body robię właściwie ~2lata dopiero, w linku powyżej wszystko opisywałem.

Ćwiczę Westside method już ~rok, kiedyś
@IntruderXXL:
Strict ohp 130 o Panie (ʘʘ) mój maks w podrzucie. Wyciski faktycznie kosmos. Ładnie, no i kawał z Ciebie chłopa. Ogólnie to chyba mamy podobne podejście do tego sportu, też trzymam się dalej od ciemnej strony mocy a podejście do samego treningu podobne ( ͡º ͜ʖ͡º)

To prawda, plany od Sheiko są nużące. Pewną alternatywą wydaje mi się być SF ale
też trzymam się dalej od ciemnej strony mocy

@bdm_bq: No bycie naturalem to naprawdę rzadkość w tym sporcie :) Sam dopingu jednak nie skreślam ani nie wykluczam, ale jeszcze nie czas na niego jak dla mnie.

Do Westside trzeba też mieć pewien charakter, po prostu nie wszyscy są mentalnie w stanie wytrzymać ciągłą presje na rekord i robienie 1rep maxów. Napisz jak będziesz zainteresowany Westside podeślę ci linki, stronki,z którymi warto
@pokey: jasne. Chodziło mi o programy ze Strong First. Widziałem ostatnio progresje od planu 5RM, przez foolproof 1 i foolproof 2 i wydawały się być ciekawe. Jak otrzymam materiały i coś z tego skleję to może wrzucę tu pod jakimś sensownym tagiem.

@IntruderXXL:

No bycie naturalem to naprawdę rzadkość w tym sporcie :) Sam dopingu jednak nie skreślam ani nie wykluczam, ale jeszcze nie czas na niego jak dla mnie.