Wpis z mikrobloga

#katolicyzm #bekazkatoli

Zastanawiam się, dlaczego osoby ostro krytykujące, a nawet szaklujace Kościół mówią o tym że są inteligetniejsze od tych wierzących
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@GrammarNazi Jasne że niema dowodów w istnienie Boga. Gdyby takie były, wiara nie byłaby potrzebna. Po co mielibyśmy wierzyć w coś co jest namacalne.

Załóżmy że umieramy. Jest 50% szans na to że jest życie po śmierci. Co się stanie w przypadku gdy ktoś jest niewierzący i jest zadeklarowanym wrogiem kościoła?

Gdzie w takim razie mądrość gimboateistow
  • Odpowiedz
@kuba560x A no tak, zapomniałem że to nie Bóg strąca do piekła, tylko jest to wybór człowieka. Albo jestes wierzący i pokornie chodzisz do kościoła, albo będziesz się smażyć w piekle. No tak ))¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@kuba560x Wiara może i nie, ale jak ktoś może nazywać się katolikiem a jednocześnie nie chodzić do kościoła? I nie rozumiem o co Ci chodzi z tą pięścią, do czego to się odnosi, bo nic o żadnym całowaniu pięści nie pisałem.
  • Odpowiedz
@kuba560x Przecież Kościół wymaga poddanstwa. Będąc w kościele musisz robić to co wszyscy, nie możesz kwestionować Biblii, bo jest święta. Nie ma żadnej dyskusji, Pismo Święte jest święte i musisz bezwzględnie przyjąć to co tam jest napisane. Jak dla mnie to zupełnie wyklucza się z samodzielnym myśleniem.
  • Odpowiedz
Załóżmy że umieramy. Jest 50% szans na to że jest życie po śmierci. Co się stanie w przypadku gdy ktoś jest niewierzący i jest zadeklarowanym wrogiem kościoła?

@kuba560x: czyli większość ludzi na świecie pójdzie do kotła w takim razie, bo większość ludzi nie jest Chrześcijanami, bo np. urodzili się w Arabii Saudyjskiej. Taki miłościwy jest ten chrześcijański bóg xD. A poza tym dajesz dobry przykład, że wiara ze strachu, groźby
  • Odpowiedz
@kuba560x: to na stronie zakładającego tezę (w tym przypadku istnienie boga) ciąży obowiązek dowodowy. Nie odwrotnie. Jeśli sadzisz Inaczej to udowodnij proszę, że nie kieruje tobą reptilianin z czajniczkiem Rusella zamiast głowy. Kieruje tobą za pomocą penisosondy umieszczonej w twoim odbycie. Reptilianin jest oczywiście niewidzialny. Udowodnij, że ten reptilianin nie istnieje ;) czy też może to ja powinienem udowodnić jego istnienie?
  • Odpowiedz
@kuba560x: Jestem ateistą, ale wśród osób które w życiu poznawałem to w większości raczej wierzący byli bardziej inteligentni od tych deklarujących ateizm. Rzeczywiście jest tak, że współcześnie w Polsce często ludzie deklarują ateizm, bo w swoim mniemaniu prezentują się wtedy jako mniej zacofani i bardziej inteligentni.

Natomiast w konwersacji z takimi osobami przeważnie wychodzi, że nad argumentami logicznymi przeważają emocjonalne czyli 1. Kościół jest zły, kradną, oszukują, gwałcą dzieci; 2.
  • Odpowiedz