Pytanie mam, planuje dokonac apostazji, a jakis rok temu zostalem ocjem chrzestnym, przestane nim byc czy jak to dziala? #religia #kosciol #chrzescijanstwo #katolicyzm
Zgodnie z doktryną katolicką apostata wciąż pozostaje członkiem Kościoła oraz katolikiem, gdyż decydujący o tym chrzest jest nieusuwalny (› łaska uświęcająca, niezatarte znamię). Apostazja odnotowywana jest w księgach parafialnych, jednak informacja o chrzcie nie jest z nich usuwana.
@JakubPogromca: Tak, zostajesz automatycznie ekskomunikowany a osoba bez chrztu nie może być chrzestnym. Oczywiście każdy ma w to w------e i nie sprawdzają.
@Ich_mag_Kaesekuchen: haha XD @Primusek: Bo nie jestem wierzacy a tym bardziej katolikiem, a nie chce byc narzedziem statystycznym w rekach kosciola ( 95% polakow jest niby katolikami hehs)
Bo nie jestem wierzacy a tym bardziej katolikiem, a nie chce byc narzedziem statystycznym w rekach kosciola ( 95% polakow jest niby katolikami hehs)
To należy zawsze pisać z gwiazdką, bo 95% deklaruje się katolikami, ale tych co spełniają warunki katolicyzmu czyli wierzą w dogmaty katolickie i nie wierzą w dogmaty pozachrześcijańskie jest około 8%. Dzięki temu unikniemy niepotrzebnych niedomówień :)
Okazuje się, że odsetek katolików, którzy wierzą (mniej lub bardziej zdecydowanie) we wszystkie mawiane elementy wiary katolickiej, a więc w to, że Bóg wysłuchuje modlitwy, w istnienie grzechu pierworodnego, zmartwychwstanie, życie pozagrobowe, nieśmiertelną duszę, sąd ostateczny, niebo, piekło oraz w cuda, stanowią aktualnie 37% spośród wszystkich pełnoletnich wyznawców tej religii, którzy wzięli udział w naszym badaniu. Jeśli odejmiemy od
Czy dla ochrzczonego dziecka rodzi jakieś skutki apostazja jego rodzica chrzestnego?
Dla samego dziecka nie. Za konsekwencję można uważać to, iż rodzic chrzestny nie będzie mógł być świadkiem podczas bierzmowania lub ślubu "chrześniaka". Nie będzie mu wolno przystąpić do Kominii świętej razem z rodziną podczas I Komunii św. dziecka.
@abelel: Super, czyli realnie zero konsekwencji dla dzieciaka i to najwazniejsze :). @handluje_glutenem: O apostazje pytasz? Mi potrzebne, wyzej pisalem czemu. Bycie czescią koscioła katolickiego jest sprzeczne z moimi przekonaniami po prostu.
@jan_zwyklak: bezsensowne badanie, nie zapytali przy okazji o najbardziej ordynarne katolickie nauki, tzn. dogmat o czyśćcu, nieomylności papieża, niepokalanym poczęciu, i transsubstancjację (choć tu trzeba by pewnie w ogóle wyjaśniać co to jest)
#religia #kosciol #chrzescijanstwo #katolicyzm
@Primusek: Bo nie jestem wierzacy a tym bardziej katolikiem, a nie chce byc narzedziem statystycznym w rekach kosciola ( 95% polakow jest niby katolikami hehs)
To należy zawsze pisać z gwiazdką, bo 95% deklaruje się katolikami, ale tych co spełniają warunki katolicyzmu czyli wierzą w dogmaty katolickie i nie wierzą w dogmaty pozachrześcijańskie jest około 8%. Dzięki temu unikniemy niepotrzebnych niedomówień :)
Czy dla ochrzczonego dziecka rodzi jakieś skutki apostazja jego rodzica chrzestnego?
To tyle
@handluje_glutenem: O apostazje pytasz? Mi potrzebne, wyzej pisalem czemu. Bycie czescią koscioła katolickiego jest sprzeczne z moimi przekonaniami po prostu.