Wpis z mikrobloga

Mirki, czy ktoś jest w stanie mi polecić jakiegoś sensownego smartwatcha? Mam teraz pebble time, które już fizycznie się starzeje, lada moment szlag trafi jakikolwiek support (zdaje się że apka ma wylecieć z Appstore)... nie brzmi to dobrze, a stary dobry pebble robi dokładnie to do czego go potrzebuję. Apple watch wykluczony - zegarek trzymający niecały dzień to kpina...
Ostatnio spodobał mi się Samsung Gear S3 - ale jego krótki czas pracy bez doładowywania jest w sumie dyskwalifikujący ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Wymagania:
- czas działania bez ładowania min. 3-4 dni przy ciągłym pokazywaniu zawartości ekranu (choćby sam czas)
- współpraca z IOS - wyświetlanie wszystkich powiadomień, możliwość przyjęcia/odrzucenia połączenia,
- wibracje (niektóre zegarki nie mają) i przede wszystkim alarm wibracyjny
- dobry wygląd - żeby nie było wstydu jak się go założy do garnituru

Mile widziane:
- brak touchscreena
- sensor optyczny pulsu - chciałbym monitorować tętno spoczynkowe
- "smart" budzik - wibracja nie o podanej godzinie, a w odpowiedniej chwili wcześniej gdy jest najpłytszy sen
- możliwość odpowiedzenia na SMSa przez dyktowanie
- monitorowanie aktywności i snu - ale to już chyba wszystkie mają ;)

Niepotrzebne:
- GPS
- Wifi
- odtwarzanie muzyki

Swoją drogą, kij w oko pieprzonemu fitbitowi, za to że ubił projekt Pebble Time 2 na tygodnie przed jego premierą. Dziady wypuszczają teraz jakieś marne popierdółki, nie sięgające Pebblowi do pięt... W załączniku mój weteran :)

Aha, taguję też #bieganie bo fajnie gdyby zegarek współpracował z aplikacjami biegowymi - choćby pauzowanie aktywności, wyświetlanie parametrów typu dystans, puls itp.

enron - Mirki, czy ktoś jest w stanie mi polecić jakiegoś sensownego smartwatcha? Mam...

źródło: comment_2VOJ24f1c9iMNogKghNT9npBKlwvVhUB.jpg

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
@enron: obczaj zegarki z serii Xiaomi amazfit

@panopticon: trochę się boję wydawać w okolicach 1k PLN na chiński zegarek - coś zadziała, coś tam nie zadziała... z gwarancją będzie albo nie będzie, wsparcie... diabli wiedzą jakie. No i wygląda jednak bardziej jak zabawka niż zegarek.

@enron garmin forrunner 935 lub nizszy np 735.

@Heavyman: chyba nie ten wygląd jednak - póki co Fenix 5/5S (różnica to tylko rozmiar?) chyba
  • Odpowiedz
Mam Garmin Fenix 3 HR jak nie używam gpsa to mi starcza na 7-10 dni. Ma alarm wibracyjny, nie ma touch screena, jest okrągły wiec wyglada jak normalny żegarek. Ze skórzanym paskiem jest Ok do garnituru.
Apka garmina bardzo ładnie współpracuje z iosem. Nie ma możliwości odpowiadania na smsy. Osobiście jedyna wada jest to ze zegarek jest wielki, gdybym kupował teraz to wziąłbym chyba Fenix 5.
  • Odpowiedz
@enron: jak będziesz brać garmina to odrazy bierz ze szkłem szafirowym, bo normalne podobno się mocno rysuje
(zwłaszcza jak uprawiasz w nim sport).
  • Odpowiedz
@hayenz: coraz lepiej mi brzmi ten Fenix. Brak odpowiadania na SMSy - pewnie przy IOS tak ma wszystko oprócz syfnego Applewatcha, więc cudów się nie spodziewałem :) A można odrzucić połączenie z powiadomieniem SMS czy tylko normalnie odrzucić?
BTW, czy Garmin 5 to po prostu większa wersja 5S?
  • Odpowiedz
@enron: amazfit bip kosztuje 300zł w polskim sklepie. 45 dni na baterii podobno.

też mam obecnie pebbla i też rozpaczam, ale kupię właśnie bipa jak się rozsypie. Jedno co, to niby nie ma sdk do pisania aplikacji .. ale ostatecznie na pebblu miałem tylko pixel minera lol.
  • Odpowiedz
@enron: amazfit bip kosztuje 300zł

@zakola: ale już bym wolał coś, co nie wygląda jak zabawka ( ͡° ͜ʖ ͡°) A takie od Xiaomi kosztują już 1k ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@panopticon: dopiero amazfit pace 2 wygląda przyzwoicie - i w zasadzie jest u nas chyba nie do dostania, widzę tylko na gearbest... nie wiem czemu, teraz w cenie 600+, wcześniej widziałem za prawie 1k - może inna wersja...
Nadal nie jestem przekonany - oprogramowanie Xiaomi pozostawia sporo do życzenia.

Ech, spodobał mi się Garmin Vivomove - szkoda że tego cacka nie ma jeszcze w sprzedaży :)
enron - @panopticon: dopiero amazfit pace 2 wygląda przyzwoicie - i w zasadzie jest u...

źródło: comment_IfS2T248myc4eTbiCXetl0Hs9V9oaFQV.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@enron: ten bip przecież wygląda jak kochany pebble :P

No wiem, ale chcę już mieć zegarek w miarę uniwersalny, a nie taki że jak mi się wysunie spod mankietu marynarki to będę się wstydził ( ͡° ͜ʖ ͡°)

no ok, mam PTS i tamten to plastik ale mimo wszystko nie jest źle

@zakola: ale jak już mam kupować nowe to wolę coś ładniejszego ;)
  • Odpowiedz
@enron: Tylko odrzucenie.
Odnośnie różnic:
Aktualnie Garmin ma trzy modele zegarka Fenix
5X > 5 > 5S
Fenix 3 i 3 HR są wielkości 5X (duże)
Fenix 5X ma wbudowane mapy, których nie ma 5 i 5S.
5 od 5S różni się rozmiarem koperty (więc wielkością ekranu i baterii też 5S w trybie GPS niby ma wytrzymać do 24h, 5S do 14h).
Więcej różnic o ile się nie mylę, nie ma.
  • Odpowiedz
  • 0
@hayenz: dzięki, wiele wyjaśniłeś. Garmin rośnie w moich oczach a portfel truchleje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A co do szkła szafirowego, to chyba na rysę na kopercie by wiele nie pomogło ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz