Może mi ktoś wyjaśnić do czego potrzebny jest patent sternika morskiego? Jak mnie wodne bagiety zatrzymają bez patentu to odcholują mi łajbę i przeciągną pod kilem? A jak popłynę sobie na wody hiszpańskie? Będą wymagać hiszpańskiego patentu? W UK z tego co wyczytałam nie potrzeb żadnych głupich patentów. Ktoś coś?
@709009 @sillemo: @bugg: @xzybartek: @3mielu: @Bachal: OK kodeks wykroczeń to definiuje. To tak jak z prawem jazdy. Generalnie zagmatwane są te przepisy. Jedno jest pewne, przy odwiedzinach SG można się zdziwić. Warto po prostu mieć patent i tyle
@PMV_Norway: Przy czym obowiązują dla dużych jachtów, a nie nawet 27-stopowych maleństw.
Wbrew pozorom patent PZZ
Wiem, że skrót myślowy z tym patentem PZŻ, ale jednak jak sobie dowód osobisty wyrabiasz, to też dostajesz dowód polski, a nie dowód Wydziału Spraw Obywatelskich Urzędu Gminy Pcim :)
Prowadzenie jachtu po morzu bez uprawnien jest przestepstwem.
Jesli na pokladznie nie ma osoby z uprawnieniami w czasie
@wonsz_smieszek no właśnie nie do końca. Z tego co udało mi się ustalić, jest to przestępstwo obecnie traktowane tak samo jak jazda bez prawa jazdy po drogach, a wystarczy że jacht wyposażony jest w silnik. By było śmieszniej obecnie również zmieniły się przepisy odnośnie komercyjnych jednostek. Tak jeśli jesteś za młody, urodzony po 89 obowiązuje cie båtførerbevis do prowadzenia 27ft.np w Norwegii
no właśnie nie do końca. Z tego co udało mi się ustalić, jest to przestępstwo obecnie traktowane tak samo jak jazda bez prawa jazdy po drogach
@PMV_Norway: Prowadzenie samochodu bez uprawnień to wykroczenie...
By było śmieszniej obecnie również zmieniły się przepisy odnośnie komercyjnych jednostek.
W czerwcu. Przy czym dla znakomitej większości żeglarzy się nie zmienią, bo w kwestii uprawnień nie dotyczą jednostek komercyjnych udostępnianych bez załogi.
@wonsz_smieszek faktycznie, mówią o tym odpowiednie paragrafy. Ale doczytałem, że w szczególnych przypadkach może być to przestepstwem również. Enyłej, grzywna może wynieść do 5000. Czy SG nie kontroluje, nie wiem. Norwedzy jak mi siedlisko na łódkę kontrolowali wszystkie dokumenty. Tak czy siak, nie warto się stresować
#zeglarstwo
OK kodeks wykroczeń to definiuje. To tak jak z prawem jazdy. Generalnie zagmatwane są te przepisy. Jedno jest pewne, przy odwiedzinach SG można się zdziwić. Warto po prostu mieć patent i tyle
Do prowadzenia jachtów o określonej wielkości pod polską banderą po wodach morskich.
Nie zatrzymają na morzu.
Nie mają znaczenia wody, tylko bandera państwa statku.
@PMV_Norway: Przy czym obowiązują dla dużych jachtów, a nie nawet 27-stopowych maleństw.
Wiem, że skrót myślowy z tym patentem PZŻ, ale jednak jak sobie dowód osobisty wyrabiasz, to też dostajesz dowód polski, a nie dowód Wydziału Spraw Obywatelskich Urzędu Gminy Pcim :)
Tak jeśli jesteś za młody, urodzony po 89 obowiązuje cie båtførerbevis do prowadzenia 27ft.np w Norwegii
@PMV_Norway: Prowadzenie samochodu bez uprawnień to wykroczenie...
W czerwcu. Przy czym dla znakomitej większości żeglarzy się nie zmienią, bo w kwestii uprawnień nie dotyczą jednostek komercyjnych udostępnianych bez załogi.