Wpis z mikrobloga

Zapraszam do dyskusji
#kryptowaluty #bitcoin

Która z sytuacji według Was jest bardziej prawdopodobna?

• Bitcoin (krypto) dostosuje się do rządów sam 31.6% (25)
  • Rządy (prawo) dostosuje się do bitcoina 68.4% (54)

Oddanych głosów: 79

• 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zakola: Co masz przez to na myśli? Nie boisz się ewentualnych konsekwencji np. niewywiązania się z zobowiązania podatkowego ze swoich transakcji?
  • Odpowiedz
@denuke: Czyli co? Polska walczy z rajami podatkowymi np. przy cenach transferowych ograniczając limity między podmiotami. Rządy są co raz bardziej skuteczne, szczególnie teraz gdy technologia jest na wyciągnięcie ręki (albo wsadzenie jej w kieszeń podatnika ( ͡° ͜ʖ ͡°) )
  • Odpowiedz
@zwier: to już inna sprawa, jak wymieniasz btc na złotówki to obowiązek podatkowy nie wpływa w żaden sposób na bitcoina a jedynie na złotówki. Podobnie, gdyby np. państwo chciało zabronić btc to nikt by się tym nie przejął. Mogliby najwyżej zablokować giełdy działające w Polsce. Sam btc by nadal działał jak gdyby nigdy nic.

Gdyby chcieli opodatkować np. wymianę btc na eth to moglibyśmy to olać kompletnie bo to jest
  • Odpowiedz
@zakola: Już widzę falę obiektywnych informacji płynących z serwisów informacyjnych na wieść o zakazie btc w jakimś kraju ( ͡° ͜ʖ ͡°) FUD byłby ogromny, nawet gdyby to się stało w jakimś śmiesznym, jezeli chodzi o kryptowaluty, państwie jak PL.

Masz rację, że póki co nie ma do tego narzędzi. A co jeśli ktoś takie stworzy? Nikt nie może być pewny, czy to z czym mamy
  • Odpowiedz
@zwier: w walce z rajami podatkowymi pasy na dupę dostają tylko MSP, gdyby walka z rajami podatkowymi była skuteczna Ernst&Young, KPMG, Deloitte i kilkaset innych firm konsultingowych już dawno by zbankrutowało
  • Odpowiedz
@denuke: Zgadza się, da radę oszukiwać. Jak widać po panama papers zamieszani są to zazwyczaj wysoko postawieni ludzie. Większość z nich nie chce mieć / przyznać się do posiadania btc. Co jeśli nigdy go nie zaakceptują, przez co stanie się celem do regulowania? Przecież tylko my, malutczcy, korzystamy z tego bo mamy dość rządów, a Ci najbogatsi kolaboruje w najlepsze.
  • Odpowiedz
@zwier: Moim zdaniem ani nie jedno, ani nie drugie. Sam Bitcoin (czy kryptowaluty) same rozwiążą problemy swoje, ale do tego nie potrzeba rządów. Przykładem niech będą giełdy. Ogólnie zawsze się powtarza - nie trzymaj kasy na giełdzie. Ale problemem nie są giełdy (wszystkie), a giełdy scentralizowane. W zdecentralizowanych to możesz sobie trzymać ;)

Rządy jednak będą naciskać na zniszczenie kryptowalut (regulacja to taki żart, by uspokoić ludzi).
  • Odpowiedz
@zwier: w życiu i w biznesie nie ma etyki, musisz sam zadbać o własny los, do celu idzie się po trupach, na szczyt nie ma innej drogi, najbogatszych nie powinno się hańbić, oni powinni być dla nas mentorami, egoizm to cnota, nie wada
  • Odpowiedz
@denuke: Racjonalny egoizm to nie wada. Trzeba oddzielić jednak życie od prawa. Argumentując w ten sposób swoje zobowiązanie podatkowe wynikające z transakcji btc niczego byś nie zyskał.
  • Odpowiedz
właśnie dlatego ja się nie rozliczam w Polsce ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@denuke: Potym co o------i w tym roku, zmiana interpretacji pod koniec roku (krypto krypto płać podatek, kiedy przez 4 lata było bez...) , to straciłem szacunek do polskiego US i prawa, bo oni sobie je ustalają jak im podejdzie.
W USA np wprowadzili prawo i jest tak samo ale od 2018... u nas jeb
  • Odpowiedz
W zdecentralizowanych to możesz sobie trzymać ;)

@fervi: im bardziej będą cisnąć giełdy tym szybciej rozwiną się zdecentralizowane
( ͡° ͜ʖ ͡°)

@zwier: wez pod uwagę że generalnie świat się zmienia My młode pokolenia mamy w------y na długi które nam zrzucili komuchy, podobnie jest w każdym innym kraju. Dlatego kasa będzie szła w krypto, bo jest bardziej transparentne od tradycyjnego ustawionego rynku. Dlaczego mam
  • Odpowiedz
@WeselnyGiermek00: to nie tylko w Polsce powiem na pocieszenie. Ja nie szanuję angoli jeszcze bardziej, o ile polski rząd chce przy większej kasie 32% te angielskie oszołomy chcą 44% podatku. Nie będę się rozliczał w żadnym z tych krajów. Narazie wygrywa Aruba chyba tam przeprowadzę się na jakiś czas ale mam nadzieję, że po halwingu będzie więcej krajów do wyboru gdzie podatków nie ma wcale. Na dzień dzisiejszy Dubaj, Aruba
  • Odpowiedz
Na dzień dzisiejszy Dubaj, Aruba i Białoruś,

@pawlo74: Raje podatkowe są ok nie tylko ze wzgledu na podatki ale tez fajnie sie tam mieszka : ), akurat jak ktos bedzie mial popadną kase w BTC to każdy kraj go przyjmie, a Polsce g---o będzie do tego bo ktos sie poprostu wyprowadzi z Polski.
Myśle tak samo jak Ty po tym co o------o ostanio, w Polsce średnio jest sens coś rozkręcać.
  • Odpowiedz
Ok. Ale czemu chcecie wymieniać krypto na fiat? Przecież nienawidzicie fiatow.
Wymieniajcie na usługi, produkty. Tylko w ten sposób to wszystko znacznie działać.
  • Odpowiedz
@zwier: Kiedyś byłem na pewnej prelekcji, dotyczącej rajów podatkowych. Padła tam teza, że raje podatkowe istnieją tylko dlatego, bo są siły którym zależy, aby istniały. To są, ponoć, różnorakie "agencje bezpieczeństwa narodowego", które potrzebują takich jurysdykcji. Finansują, poprzez nie, niektóre niejawne projekty. Nie wiem, czy to prawda. Jednak wydaje mi się, że gdyby raje podatkowe stanowiły poważne zagrożenie dla "systemu", to po prostu by ich nie było. Mają, najwidoczniej, swoją
  • Odpowiedz