Wpis z mikrobloga

• 2
Czy te dzbanki filtrujące np; Brity czy Dafi pomagają zmiękczyć wodę -> ograniczają powstawanie kamienia ?
Mam bardzo twardą wodę ~28 dH i zastanawiam się co z tym zrobić by w czajniku było mniej kamienia.
Mam lodówkę sidebyside z filtrem ale ilość kamienia jest porażająca...

#kuchnia #agd
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cd6057: tak, zmiękczają.
Najlepiej to widać jak się doleje wody z Brity do herbaty - nic się nie dzieje, a po zwykłej kranówce robią się "kłaczki".
  • Odpowiedz
@cd6057: teraz są chyba 2 główne standardy filtrów - brita (mniejsze) i maxtra (większe), a producentów jest multum. Tak naprawdę to chyba bez znaczenia.

Jedna ważna uwaga - warto brać dzbanek, który ma szczelną pokrywkę, z odpowietrzeniem od strony uchwytu.
Tak, żeby woda nie wylewała się górą przy przechyleniu dzbanka. Można wtedy nalać wody nawet wtedy, gdy jeszcze nie cała się przefiltruje.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@cojaturobietezzajety mam nową lodówkę uruchomiona w lutym Samsunga z oryginalnym filtrem i myślałem że nie będzie tego problemu, a tu jak przy nalewaniu wody kapnie obok to się zaraz tworzy osad ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@cd6057: ja mam to https://sklepmrowka.pl/dzbanek-filtrujacy-wklad-magnezowy-butelka-dafi-82931.html?gclid=CjwKCAjwypjVBRANEiwAJAxlIrBgXpQRDLzc9TV52iWTE_-qfjHg2xq17fE3gc6L0g83_VXfDMgCKxoCsdQQAvD_BwE
dokładnie ten zestaw tylko zakupiłem w carrefour za 30zł jakoś i w carrefour są 3 filtry za 26zł (a na stornie chyba jest promo 20zł teraz albo przynajmniej było), jeden filtr kosztuje 14zł więc bardziej się opłaca kupić 3 xD
  • Odpowiedz