wybuchła wojna więc możliwe , że ten projekt by zrealizowano
@stjimmy: Dlatego likwidowała wpierw szkoły i burzyła cerkwie? To był taki plan na roboty publiczne? Ustanowimy im autonomię i sobie odbudują. ( ͡°͜ʖ͡°) Bądźmy poważni.
wypowiedziała tylko część dotyczącą nadzoru międzynarodowego
@stan-tookie-1: Jeżeli w powiatach gdzie 90% ludności jest Ukraińska wojewoda zawsze był Polakiem to świadczy o stosunku naszego państwa do mniejszości Ukraińskiej.
@lakukaracza_: Prawdziwe Poliaki, co to historię Polski znają z kibla, zaraz się zlecą, miłosiernie po chrześcijańsku i patriotycznie obrzucą Ciebie gównem i z samozadowoleniem oddalą się w innym kierunku żeby zdefekować na kogoś innego (zdrajcę, lewaka, Żyda, Niemca, kułaka - tego, kto nie jest nim a przede wszystkim: ma inną opinię).
Podsumowanie polityki narodowościowej sanacji (do której przecież nawiązuje bezzębny Jarosław) - piątka z plusem ( ͡°͜ʖ
@stan-tookie-1: @pabloooga: @rudy2007: @PiorunZeusa: Ja nie widzę w wypowiedzi @lakukaracza_ usprawiedliwiania czegokolwiek lub kogokolwiek lecz próbę zrozumienia/wyjaśniania przyczyn. Dla historii (jako nauki) jest to bardzo istotne ponieważ pozwala wyciągać wnioski i uczyć się na błędach poprzedników.
@maniac777: Twój wniosek i Twoja interpretacja jest dla mnie oczywistą oczywistością. Od siebie napisałem, że dla "prawdziwych Polaków", którzy z reguły mają problemy z wybiórczą wiedzą (lub też po prostu jej brakiem; w skrajnym przypadku - z brakiem mózgu), oczywistą oczywistością już to nie będzie.
@maniac777: no tak, tylko dla wielu ludzi to że nie było ukraińskiej szkoły czy ukraińskiego wojewody nie jest powodem ludobójstwa. tutaj musi dojść coś jeszcze.o czym już lakukaracza nie wspomina
@maniac777: rozumiem tylko uważam, że próba ta jest nieudana. OP pisze o prześladowaniach Ukraińców od 1924, narastających w latach 30. z najsłynniejszym burzeniem cerkwi krótko przed wojną. Zbrodnie na Polakach w ZURL - 1918-1919. Ukraińska myśl nacjonalistyczna z roku 1929:
Na przykładzie polskich powstańców widzieliśmy, że ludzie, którzy chcieli zdobyć wolność dla swojego narodu, nie przebierali w środkach dla jej osiągnięcia. Dlaczego i my nie mielibyśmy pójść drogami wytyczonymi przez
@rudy2007: @stan-tookie-1: Zawsze możecie wskazać fakty, które w Waszej ocenie złożyły się w przyczyny skoro uważacie że wydarzenia o których piszecie były bez znaczenia.
@stan-tookie-1: A jak ten "bandytyzm" w Twojej ocenie się tam znalazł. Dlaczego ujawnił się wtedy, nie ujawniał się wcześniej, nie pojawiał się ponownie później?
Nie sądzisz że wyjaśnienie "bo tak" jest lekko naiwne?
@maniac777: nie pisałem, że się nie zaliczają, zaliczają się z pewnością ale nie wyczerpują tematu, przez jest bliżej manipulacji niż próbie szukania wszystkich przyczyn
@stan-tookie-1: Mam cichą nadzieję, że osoby z tak "dogłębnym" zrozumieniem i z taką "świadomością" przyczyn są jednak w mniejszości. W przeciwnym wypadku ze względu na nieznajomość historii możliwe że trzeba będzie ją powtarzać.
Komentarz usunięty przez moderatora
@lakukaracza_: wybuchła wojna więc możliwe , że ten projekt by zrealizowano
@lakukaracza_: wypowiedziała tylko część dotyczącą nadzoru międzynarodowego
@stjimmy: Dlatego likwidowała wpierw szkoły i burzyła cerkwie? To był taki plan na roboty publiczne? Ustanowimy im autonomię i sobie odbudują. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Bądźmy poważni.
Czyli sedno.
Podsumowanie polityki narodowościowej sanacji (do której przecież nawiązuje bezzębny Jarosław) - piątka z plusem ( ͡° ͜ʖ
@maniac777: no tak, tylko dla wielu ludzi to że nie było ukraińskiej szkoły czy ukraińskiego wojewody nie jest powodem ludobójstwa. tutaj musi dojść coś jeszcze.o czym już lakukaracza nie wspomina
Nie sądzisz że wyjaśnienie "bo tak" jest lekko naiwne?
@maniac777: nie pisałem, że się nie zaliczają, zaliczają się z pewnością ale nie wyczerpują tematu, przez jest bliżej manipulacji niż próbie szukania wszystkich przyczyn
@stan-tookie-1: Mam cichą nadzieję, że osoby z tak "dogłębnym" zrozumieniem i z taką "świadomością" przyczyn są jednak w mniejszości. W przeciwnym wypadku ze względu na nieznajomość historii możliwe że trzeba będzie ją powtarzać.