Wpis z mikrobloga

Siemka. Jutro jade odebrać swojego nowego psa (buldog francuski). Macie jakieś ciekawe pomysły na imie dla niego? Mi chodzi po głowie "prezes" albo "zenek"... Co myślicie o tych imionach?

#zwierzaczki #zwierzeta #psy
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dabeks: @rybsonk: metrykę oczywiście ZKwP? Bo reszta pseudozwiązków w stylu ZHPR, SKiPR czy inne przybytki z cholera wie jakimi nazwami sprzedają kundelki w typie rasy.
Przy tak obciążonej rasie wybór psa z niesprawdzonej hodowli jest bardzo ryzykowny. Rodzice miotu są przebadani w kierunku jakichś chorób? Rzepki, oczy, serce sprawdzone?
  • Odpowiedz
@dabeks: pytania @nama nie mają na celu hejtowania hodowli innych niż hodowle ZKwP ani Ciebie - chodzi o zdrowie Twojego psa, bo zakładam że jeśli wprowadzasz pieska do domu to nie po to, żeby po 2 latach go pożegnać z powodu genetycznej wady czy fundować mu cierpienie w postaci zwyrodnienia stawów, dysplazji czy zaćmy (i dostać przy okazji po portfelu).

Moja rodzina popełniła kilka lat temu taki błąd, wzięliśmy
  • Odpowiedz
Ale straszycie... Aż przez chwile zwątpiłem w słuszność swojego wyboru... Nawet nie wiem jakiej organizacji jest ta metryka :O W sumie kupuje pieska w holandi z racji że tu mieszkam. Najgorsze jest to że Ojciec jest płowo niebieski...
  • Odpowiedz
@dabeks: no to gratulacje, że kupujesz w ciemno psa bez uprzedniego rozeznania się. Auto czy telewizor też tak lekkomyślnie kupujesz: "nawet nie wiem jakiej jest marki"?

W Holandii jak najbardziej funkcjonują związki podlegające FCI. https://www.houdenvanhonden.nl/
Ale jeśli ojciec był niebieski to można mieć pewność, że to pseudohodowla.
  • Odpowiedz
Najgorsze jest to że Ojciec jest płowo niebieski...

@dabeks: dżizas krajst ja #!$%@?ę, chcesz BF to kup BF a nie jakąś popłuczynę, jak pracujesz zagranico, to wątpię, że Cię nie stać na psa rasowego () i słuchaj tego co pisze @nama: @rybsonk: - to nie jest straszenie, tylko głos rozsądku.
Poza tym może się #!$%@?ę, ale bulwiaka chcesz za coś
  • Odpowiedz