Wpis z mikrobloga

Jakiej grubości płyty GK stosuje się zwyczajowo w #mieszkanie do obłożenia istniejących ścian?

Poprzedni właściciel dał kartongips mocowany na placki do ścian (podobno krzywe były), a mnie teraz brakuje paru cm głębokości za szafą i zastanawiam się ile mogę zyskać, gdybym wyciął te płyty i szafę bez pleców dosunął do muru.

#budownictwo #budujzwykopem
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wonsz_smieszek: weź wiertarkę, ponawiercaj i będziesz wiedział ile masz wolnej przestrzeni, bo może być różnie, na górze 3cm a na dole 5cm lub odwrotnie. Średnio płyta+placek to ok. 3cm.
  • Odpowiedz
@ElCidX: tam podobno parę cm nawet może być odchyłki od pionu, więc tak 12,5 mm płyta + placek to coś się może zyska. Ale miałem nadzieję, że te płyty trochę grubsze są :)

@chanoja: ponawiercałbym, ale na razie na ładnej ścianie to szkoda (przy podłodze nawiercę na pewno), jak już wymyślę i ustawię szafę, to pewnie za nią podziurkuję :)

Dzięki Wam!
  • Odpowiedz
@wonsz_smieszek: no ale jak jest odchył czy w pionie czy poziomie to jak głęboko wsuniesz szafę decyduje ten najbardziej wystający element ściany, więc najwyżej zyskasz te 2 - 3 cm optmistycznie.
  • Odpowiedz