Wpis z mikrobloga

Zastanawiam się nad kupnem mieszkania w kamienicy. Jak to wygląda w porównaniu z blokami z wielkiej płyty? Zawsze mieszkalem w bloku i nie wiem jak wygląda mieszkanie w kamienicy takiej np. z 1910r w praktyce. Jakie są różnice na plus i na minus?
#nieruchomosci #mieszkanie #wynajem
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DreqX: ogrzewanie jakie? Często elektruczne a sufity często po 3.5 i koszty z kosmosu. Do tego dochodzą stare piony i instalacje wszystkie. To trzeba sprawdzić. Ale po za tym jak wszystko jest ok to same plusy
  • Odpowiedz
@DreqX: Kamienice to często wspólnoty mieszkaniowe, więc może być różnie z płaceniem na fundusze remontowe, niezaplanowane remonty itp.
W zależności od wieku i tego czy jest wpisana do różnych rejestrów zabytków mogą być problemy z ociepleniem, zmianą stolarki okiennej, wymianą drzwi.
Poszukał bym jeszcze informacji co dzieje się w przypadku roszczeń przedwojennych właścicieli.
  • Odpowiedz
Ja mieszkałem rok w kamienicy. Odnowiona, ładne wnętrze. Ale w zimę wyszły wszystkie kwiatki,
Po 1. takie budynki są brane pod uwagę jako ostatnie jeżeli chodzi o szybki internet.
po 2. kiepsko sie to wentyluje.
Po 3. kiepsko ogrzewane. kupe hajsu sie wydaje na ogrzewanie.

Generalnie odradzam.
  • Odpowiedz
@DreqX, wraz z chłopakiem kupiliśmy niedawno mieszkanie w kamienicy; z tym, że u nas nic innego nie wchodziło w grę, nie chcieliśmy mieszkać gdzie indziej ani nawet o tym słyszeć. Kochamy stare budownictwo.
Trzeba tylko liczyć się z kosztami związanymi z ogrzewaniem wysokich pomieszczeń – jak dla mnie to jedyna wada (o ile mówimy o zadbanych kamienicach).
  • Odpowiedz
@DreqX: mieszkanie w kamienicy here, 4 lata. Lubię! :)
- wysokie sufity i koszty ogrzewania, to zależy, niektóre mają 3.5metra sufit, inne 5, a inne - jak moja - 2.8 - nie odczuwam kosztów..
- koszty ogrzewania - płacę 2x mniejszy czynsz niż identyczny metraż 2 ulice dalej w spółdzielni. Zimą różnica pokrywa ogrzewanie, latem.. latem różnica zostaje w kieszeni.
- stare piony, owszem, ale wiele kamienic ma wymienione, lub ma w planach. Ja wprowadzając się zrobiłem w mieszkaniu generalny remont. Rok później jako wspólnota wymieniliśmy wszystkie piony na klatkach/w piwnicy. Rok później wyremontowaliśmy klatkę i wymieniliśmy okna. W tym roku planujemy zamontowanie ładnej bramy z furtką, wyrównać teren, posiać trawę, odnowić altanę śmietnikową.
- Słyszałem, że w 1 piwnicy jest grzyb. Pozostałe (a znam 3 osoby korzystające + ja) nie mają tego problemu. A człowiek od tej z grzybem.. po prostu sobie ją zmienił - połowa jest nieużywanych
- wielkość. może kwestia mojego wzrostu, ale w wielkiej płycie czuje się jak w pudełeczku. patrzysz na okno i tuż nad nim jest sufit. można go
  • Odpowiedz
@DreqX: Aha. Jeszcze jedno. Za oknem jakiś mały dom naprzeciwko mam w odległości coś koło 200-300 metrów. Podwórko duże. Ciężko znaleźć te rzeczy w nowym budownictwie. ;)
  • Odpowiedz
Kamienice to często wspólnoty mieszkaniowe, więc może być różnie z płaceniem na fundusze remontowe, niezaplanowane remonty itp.

@kinemator: A w nowym budownictwie to co niby masz? Kumpel robi w zarządzie wspólnoty, koło 100 mieszkańców, koło 300 tys zł długu z niezapłaconych czynszów. budynek z 2007 czy 2008.

@Superniebo: Aż stanąłem w obronie kamienic, co te mirki ;-)
  • Odpowiedz