Wpis z mikrobloga

#bitbay #abucoins #kryptowaluty #prawo #finanse mam do Was pytanie bo knf podpiera sie w odniesieniu do bitbay i abucoins przepisem: Art. 150. 1. Kto, nie będąc uprawnionym, prowadzi działalność w zakresie świadczenia usług płatniczych lub w zakresie wydawania pieniądza elektronicznego, podlega grzywnie do 5 000 000 zł albo karze pozbawienia wolności do lat 2, albo obu tym karom łącznie. I moje pytanie czy syworzenie i wydanie tokena personalnego np BentynCoin lub epln jest wydawaniem pieniadza elektronicznego i podlega pod ten przepis?
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@papciu no nic wycofuje sie rakiem z tego w takim razie. Najlepsze jest to ze teraz ludzie na zlosc ppwinni tworzyc tokeny personalne. Setki tysiace tokenow. Wszystkich do paki wsadza?
  • Odpowiedz
@Amelcio: to zależy od interpretacji właściwego organu, jeden sąd powie że to pieniądz elektroniczny, drugi powie, że nie. Zupełnie jak z interpretacjami skarbówek. Wkruwia mnie ta niejednoznaczność prawa w tym kraju :C
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@bgonzo token generujesz sobie za pomoca pdpowiedniego skryptu kontraktu i np swoje tokeny rozdalem za darmo a ze ktos nimi np obracal bedzie to niemoja wina
  • Odpowiedz
- jezeli ja to wydaje to mam obowiazek wykupu czyt. Ktos ma 5 takich coinow to za kazdym razem jak przyjdzie do mnie z tymi 5 coinami to ja to wykupie od niego po okreslonej cenie.

@bgonzo: z czego wynika ten obowiązek z jakiego art. ?
  • Odpowiedz
@papciu: definicja pieniadza elektronicznego z ustawy o usługach płatniczych

wartość pieniężną przechowywaną elektronicznie, w tym magnetycznie, wydawaną, z obowiązkiem jej wykupu, w celu dokonywania transakcji płatniczych, akceptowaną przez podmioty inne niż wyłącznie wydawca pieniądza elektronicznego.

@Amelcio: masz wyzej definicje
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@bgonzo ok dobra wiec dlaczego zglosil knf do prokuratury bitbay? Moze niechodzi o krypto lecz to ze udostepniaja platnosci karta czyli pseudo uslugi bankowe? Mowa o karcie bitbay
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@bgonzo zamieniasz na bitbay btc na pln nastepnie klikasz zasilenie karty bitbay. Bitbay wysyla info do firmy wiewiorka a ta zasila karte pieniedzmi. Karta jest usluga banku millenium o jest karta prepaidowa na zasilenia
  • Odpowiedz
@Amelcio: pogmatwane trochę i nie do końca rozumiem, ale ... pomogę - na stronie knf jest opinia knf odnośnie kart prepaidowych banków. Wnioski są takie, że środki na karcie prepaid NIE są pieniądzem elektronicznym. Nie pamiętam już tłumaczenia ale chodziło chyba o to, że tam nie ma obowiązku wykupu, bo to są dalej twoje pieniądze a karta jest wyłącznie sposobem ich wypłaty.

Nie wiem do końca na czym polega ta
  • Odpowiedz
@Amelcio: tak jak teraz to czytam to faktycznie jest to mega skomplikowane, ale wydaje mi sie ze taka procedura została zastosowana własnie z uwagi na obejście przepisów o usługach płatniczych
  • Odpowiedz