Wpis z mikrobloga

@nalej_mi_zupy: No tego to nie wiem bo w wysokich górach nigdy nie byłem. Wygląda jak biedna nylonowa plecionka, ale szerpowie to chyba na biedę nie narzekają i nie dziadują na sprzęcie, który ma zabezpieczać ich życie. A po wyglądzie to c---a można wywnioskować :P
  • Odpowiedz
Ale juz tego ze koniec zabezpieczony wbitymi klinami jest nie pokazali tylko jakies "ofiary" dla bóstw... Ujecia z kamery pod drabiną też sie same zrobiły. Film dla turystów. Szerpowie to klasa sama w sobie i ze sznurka do snopowiązałki ( :) ) cuda robią, i jakoś nikt na UV niszczące sznurek nie narzeka.
  • Odpowiedz
ze sklepu rolniczego

@nalej_mi_zupy: taka ciekawostka (dla ludzi którzy się śmieją z lin "ze sklepu rolniczego" na wyposażeniu Mackiewicza): w 2016 Adam Bielecki (ten który ich teraz ratował) miał wypadek na Nandze - zerwała mu się poręczówka zaraz po tym jak ją zawiesił. Zerwała obciążona tylko jego ciężarem (normalna lina wspinaczkowa wytrzymuje grubo ponad 2 tony)!

Czyli "profesjonalni wspinacze" też używają sznurków uplecionych z gówna. Co więcej, jeśli się nie mylę, Bielecki
  • Odpowiedz
@KEjAf: Lina dynamiczna połówkowa kosztuje ok. 200-300zł za 50m. Nawet jakby ją mieli za 200zł za 100m to te kilometry poręczówek to ogromne koszty. Może na tych bardziej newralgicznych punktach używa sie porządnych lin, ale w większości to jest właśnie taki "nylon" jak na filmie do wiązania drabin.
  • Odpowiedz
@nalej_mi_zupy: do poręczówek nigdy nie używa się lin dynamicznych (bo się rozciągają jak gumki od majtek, co mocno przeszkadza przy wychodzeniu po linie), liny statyczne są nieco tańsze, ale też swoje kosztują.
  • Odpowiedz
@KEjAf: Być może. Ja jestem z tych co zdobywają Giewont w stylu alpejskim - bez tlenu i zakladania obozów ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Tak czy inaczej "atestowana" lina - statyczna, czy dynamiczna kosztuje ponad 2zł za metr.
  • Odpowiedz
Strasznie podkręcony film żeby trzymał w napięciu. Gość jest asekurowany na linie. Pewnie upadek i walnięcie o lodową ścianę to nic przyjemnego (zaliczenie takiego wahadła), ale wątpię żeby mógł zginąć. Najgorsze jest to, że ludzie naoglądają się takich pierdół i chcą naśladować bez podstaw bezpieczeństwa. Filmik byłby cenny gdyby pokazali jak robią stanowisko do asekuracji, jak asekurować, a tak jest to robienie bohatera z nikogo...
  • Odpowiedz