Wpis z mikrobloga

Dziś Dzień Pamieci Ofiar Holokaustu. Rocznica wyzwolenia Auschwitz-Birkenau. Zamordowano tam, przemysłowo, planowo i "zgodnie z prawem" 1 285 000 kobiet, dzieci i mężczyzn. 1 100 000 Żydów, 150 000 Polaków, 23 000 Romów, 12 000 radzieckich jeńców wojennych. W imię czystości rasy, w imię "wielkości narodu", w imię obrony przed urojonym wrogiem.

Lecz jeśli naprawdę ktoś wyjdzie, obowiązkiem jego będzie ogłosić światu, jak tu ginęli prawdziwi Polacy. Niech też powie, jak tu ginęli w ogóle ludzie mordowani przez ludzi... (Witold Pilecki)

Pamiętajmy, myślmy, wyciągajmy wnioski.

#historia #holokaust #rocznicanadzisiaj
Andreth - Dziś Dzień Pamieci Ofiar Holokaustu. Rocznica wyzwolenia Auschwitz-Birkenau...

źródło: comment_DjfR5r58P7BAaxI4rjV0qdJxAjVgpd92.jpg

Pobierz
  • 105
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 7
Jednak sprawa nie jest tak jednoznaczna. Należy wiedzieć, że Bóg nie patrzy na ludzi tak jak my. Dla niego najgorsi naziści to takie same jego dzieci jak Ty czy ja, tylko totalnie wykolejone, z resztą uwierz mi, że w porównaniu do Jego planu wobec naszego życia też jesteśmy wykolejeni ale on może to wszystko poskładać :) Wiem, że to brzmi jakbym był oderwany od rzeczywistości. Ale chrześcijanin porusza się jednak wg innej,
  • Odpowiedz
@Andreth: i teraz żydzi próbują całą winę na nas zwalić. Tfu na takich bezczelnych typów. Powinniśmy dbać o pamięć rodaków a nie tych co nas sprzedali.
  • Odpowiedz
Hitler (...) paradoksalnie pomógł trochę Polsce.

@Non_vincere_te: Pewnie! Wybijając k---a prawie 6 mld obywateli Polski!

Polska w drugiej połowie 20 wieku stałaby się Izraelem

Czyli Państwem z PKP per capita 3x wyższym od Polski ;]
  • Odpowiedz
@kyloe: @Ex3:

No popatrzcie, tyle ludzi codziennie ginie i codziennie się rodzi a Bóg nie kiwa nawet palcem. Ba, każdy z nas umrze, gdzie ta interwencja boska żebyśmy żyli 1000 lat?

To jest właśnie rdzeń chrześcijaństwa, wyjście z prostej logiki jaką jest to, że każdy z nas kiedyś umrze i próby walki o życie wieczne, przy założeniu
  • Odpowiedz
@Andreth: żydzi mieli swoją narodowość. Albo pisz ile zginęło wyznawców danej religii, albo ile osób z danego kraju..... Nie możesz mieszać narodowości i religii w jednym zestawieniu.
  • Odpowiedz
Nie wiem jak sobie wyobrażacie zapobieżenie holocaustowi? Wysłanie supermana który nagle wyzwoli wszystkich z obozu? I co zrobi z nazistami? Zabije ich?

Gość se stworzył miliardy galatyk, kombinował nad stałością prędkości światła, obmyślał równowagę ładunku elektronu i protonu, a przychodzi do uratowania zlepka atomów ze świadomością na jakiejś gównoplanecie Ziemia ktore teoretycznie kocha to nie ma pomysłu jak by to zrobić xD

Legit
  • Odpowiedz
@Non_vincere_te: mam też na myśli to że to jest tak naprawde zgadywanie. Nie znamy tych liczb.

Tak czy inaczej ja (gdybym miał dene) napisałbym "polaków tyle węgrów tyle rosjan tyle", a potem na końcu "w tym tyle żydów"

Żeby nie było. Też traktuje to poważnie - bardzo. Po prostu nie lubię jak ktoś udaje że wie kiedy tak naprawde tylko się domyśla, bo to szkodliwe dla pracy historyków
  • Odpowiedz
zawsze mnie to w-----a. Duża część tych 1 100 000 zydow to byli obywatele Polski.

@Pie_Czar: oj cicho... wtedy odszkodowania by musialy iść na skarb państwa polskiego... a tak to można mówić że należą się diasporze żydowskiej w Izraelu - który nawet nie istniał w czasie wojny ( ͡° ͜ʖ ͡°)-
  • Odpowiedz
@marianoitaliano: My mamy zwracac żydowskie majatki, spłacac ich! reparacje od Niemców? no co Ty, bądźmy realistami. to nie realne, za późno na to, biedne Niemce, nie stać ich. po co rozdrapywać rany xD
  • Odpowiedz
A ten „Bóg” taki niby wszechmogący dobry i sprawiedliwy, a przyglądał się i palcem nie kiwnął

@kyloe: Ludzie szczyca sie wolna wola, ale jednak woleliby, zeby czasem jej nie bylo. To samo z demokracja, niektorym chce z jej powodu peknac d--a, ale kiedy przychodzi co do czego, to panstwo opiekuncze ratuj.
  • Odpowiedz