Aktywne Wpisy

Alzena +82
Zazdroszczę wam że jesteście w stanie pić te napoje zero 😔 ja tych słodzików nie jestem w stanie zdzierżyć, zostaje po nich na podniebieniu paskudny, mdły posmak którego nie mogę się pozbyć przez wiele godzin. A co gorsza te napoje bez cukru są o wiele słodsze niż odpowiedniki z cukrem.
#zdrowie #kuchnia
#zdrowie #kuchnia
kubas_782 +134

Mam taki problem, łącze się esp8266(01) po uart z mikrokontrolerem STM32(f103), po włączeniu zasilania esp wyrzuca śmieci na uart. Reakcja po stronie mikrokontrolera jest taka że cokolwiek bym nie wysłał, nie wywoła się nawet przerwanie od odbioru danych. Po zresetowaniu uC wszystko działa ok.
Byłby ktoś w stanie pomóc z takim problemem?
#elektronika #stm32 #programowanie
a takie trochę inne pytanie, to czy da się jakoś wyczyścić bufor uart od odbioru? Bo mam ustaloną ilość znaków jaka musi przyjść żeby się wykonało przerwanie, ale jeśli znaków przyjdzie więcej niż zadeklarowałem, znaki odłożą sie w pamięci i zostaną przypisane do mojego bufora dopiero gdy znów uzbiera sie odpowiednia ilość znaków. Jest to nie zbyt dobre gdy wysyłam pakiety danych bo
@Lagranzjan: na chłopski rozum powinno to się dać zrobić, ale niestety nie podpowiem, jak.
//Korzystasz z HAL/CubeMx czy programowanie na rejestrach?
Pamiętaj ze w przerwaniu trzeba ponownie użyć HALUARTReceiveIT bo inaczej zadziała tylko raz.
W dokumentacji do Api Hala http://www.st.com/content/ccc/resource/technical/document/user_manual/72/52/cc/53/05/e3/4c/98/DM00154093.pdf/files/DM00154093.pdf/jcr:content/translations/en.DM00154093.pdf
nie widze nic o resetowaniu licznika tego ile danych juz
Dalay chciałem uniknąć, ale w sumie chyba się do niego przekonam w tym przypadku.