Mireczki stoję przed wyborem kupna samochodu do 27 tyś. ( jak warto dołożyć to 30 tys. max ) Moje pierwsze myśli idą w
Citroen C5 Laguna 3 Skoda Superb II Alfa Romeo 159 Ford Mondeo mk4 Fiat Bravo Honda CRV
Głównie zależy mi na komforcie a mniej na dynamice. Ważne tylko żeby nie zamulało mocno przy wyjeżdzaniu z drogi podporządkowanej czy wyprzedzaniu. Liczy się dla mnie też w miarę rozsądne koszty utrzymania i aby samochód nie trapiły jakieś drobne denerwujące usterki - nie ukrywam że zależy mi trochę na wyglądzie i auta podane wyżej mi pod względem stylistycznym pasują. Nie wiem czy warto się pchać w Audi czy BMW czy inne marki "premium" bo w sumie w tych samochodach dostaję więcej za taka sama kwota, aczkolwiek jestem świadom, że takie auta szybciej stracą na wartości lecz ja się przywiązuje do swoich rzeczy i pewnie 5-6 lat będę samochód trzymał a jak będzie dobrze służył to i więcej :) Mam czas na szukanie auta do kwietnia potem już muszę go mieć bo będzie mi bardzo potrzebny, także liczę na jakieś wasze sugestie, może ktoś z was ma już takie auto i jest chętny podzielić się wrażeniami ewentualnie porównaniami jeżeli jeździł kilkoma :) Eh weź w Polsce kup jakiś normalny używany samochód :(
EDIT--- A no i dobrze by było, żeby samochód nie był starszy niż 12 lat ( ͡°͜ʖ͡°)( ͡º͜ʖ͡º
Głównie zależy mi na komforcie a mniej na dynamice. Ważne tylko żeby nie zamulało mocno przy wyjeżdzaniu z drogi podporządkowanej czy wyprzedzaniu. Liczy się dla mnie też w miarę rozsądne koszty utrzymania i aby samochód nie trapiły
@uber421: Niestety tak stare auta dla mnie odpadają :( I stylistycznie też mi nie pasuje, a nie chce do klienta dojeżdżać takim autem, stylistyka musi być w miarę "nowoczesna". Mondeo MK4 fajny tylko w środku wali tandetą i nawet najlepsze zdjęcia we mnie to utwierdzają ( ͡°͜ʖ͡°) Laguna 3 też bardzo spoko, szczególnie combi ale jak dowiedziałem się, że znaczek laguny kojarzy się ze
@nie_wytrzymam: Nie wiem jak Citroen, ale pieprzenie o lawecie w przypadku Alfy Romeo 159 z JTD pod maską to totalne zaślepienie głupotami o lawetach i brak jakiegokolwiek pojęcia w temacie motoryzacji. JTS to faktycznie średniak (jak benzyna to tylko TBI), ale Ty wrzuciłeś do worka cały model, mocno niesłusznie. W sumie patrząc na to jakimi ogólnikami walnąłeś przy każdym modelu o
@Krzemol patrząc na to co żeś wypocił jestem skłonny stwierdzić że inteligencja to hasło znane Tobie z opowiadań. Zobacz raporty Adac i dekry i dopiero się wypowiadaj u mnie witaj #czarnolisto
@nie_wytrzymam: Jeszcze nie byłem u nikogo na czarno, dzięki miło mi (⌐͡■͜ʖ͡■). Dzięki również za solidne argumenty przeciw Alfie, ale to w sumie standard u wszystkich pitolących do porzygu o lawetach :)
@lukasz-heisenberg-win: Laguna 3 2.0T to najlepsza opcja jeśli zależy Ci na komforcie i bezawaryjności. Chcesz więcej komfortu? Wybierasz C5, ale te samochody to już mocna loteria ( ͡°͜ʖ͡°) Od biedy może być Honda CRV :P Resztę polecam omijać.
@mateelv: Superb = vw = awarie Mondeo = tandetne wykonanie, odklejająca się szyba czołowa, padająca pompa wspomagania, rozciekająca się maglownica i trzeszczące plastiki w zimie a Laguna 3? Renault wzięło lekcję z II generacji więc zrobili auto które się nie psuje. No ale francuz to musi być laweta, prawda? XD Żadnych argumentów tylko powielanie stereotypów
@mateelv: Superb II to twardy taboret, jadąc nim zaczynają boleć plecy po dwóch godzinach. Mondeo jest całkiem spoko autem, ale pod względem komfortu nie można go postawić na równi z Laguną 3 i z C5 :) Elektroniczne ulepy? Obecnie każde auto jest "elektronicznym ulepem" - dlatego podałem te, które poza komfortem cieszą się małą awaryjnością, a nie te które będą niewygodne i awaryjne (⌐͡■͜ʖ͡
Citroen C5
Laguna 3
Skoda Superb II
Alfa Romeo 159
Ford Mondeo mk4
Fiat Bravo
Honda CRV
Głównie zależy mi na komforcie a mniej na dynamice. Ważne tylko żeby nie zamulało mocno przy wyjeżdzaniu z drogi podporządkowanej czy wyprzedzaniu. Liczy się dla mnie też w miarę rozsądne koszty utrzymania i aby samochód nie trapiły jakieś drobne denerwujące usterki - nie ukrywam że zależy mi trochę na wyglądzie i auta podane wyżej mi pod względem stylistycznym pasują. Nie wiem czy warto się pchać w Audi czy BMW czy inne marki "premium" bo w sumie w tych samochodach dostaję więcej za taka sama kwota, aczkolwiek jestem świadom, że takie auta szybciej stracą na wartości lecz ja się przywiązuje do swoich rzeczy i pewnie 5-6 lat będę samochód trzymał a jak będzie dobrze służył to i więcej :) Mam czas na szukanie auta do kwietnia potem już muszę go mieć bo będzie mi bardzo potrzebny, także liczę na jakieś wasze sugestie, może ktoś z was ma już takie auto i jest chętny podzielić się wrażeniami ewentualnie porównaniami jeżeli jeździł kilkoma :) Eh weź w Polsce kup jakiś normalny używany samochód :(
EDIT---
A no i dobrze by było, żeby samochód nie był starszy niż 12 lat ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡º ͜ʖ͡º
#motoryzacja
Citroen C5 - LAweta nigdy nie będzie komfortowa
Laguna 3 - Tylko w benzynie
Skoda Superb II - Tylko w automacie
Alfa Romeo 159 - Tak jak w
Lexus LS400 bez pneumatyki.
1 c5
2 mondeo mk4
3 laguna 3
chyba że potrzebujesz mnóstwo miejsca z tyłu to skoda S 2
@nie_wytrzymam: Nie wiem jak Citroen, ale pieprzenie o lawecie w przypadku Alfy Romeo 159 z JTD pod maską to totalne zaślepienie głupotami o lawetach i brak jakiegokolwiek pojęcia w temacie motoryzacji. JTS to faktycznie średniak (jak benzyna to tylko TBI), ale Ty wrzuciłeś do worka cały model, mocno niesłusznie. W sumie patrząc na to jakimi ogólnikami walnąłeś przy każdym modelu o
Od biedy może być Honda CRV :P
Resztę polecam omijać.
Mondeo = tandetne wykonanie, odklejająca się szyba czołowa, padająca pompa wspomagania, rozciekająca się maglownica i trzeszczące plastiki w zimie
a Laguna 3? Renault wzięło lekcję z II generacji więc zrobili auto które się nie psuje. No ale francuz to musi być laweta, prawda? XD Żadnych argumentów tylko powielanie stereotypów
Mondeo jest całkiem spoko autem, ale pod względem komfortu nie można go postawić na równi z Laguną 3 i z C5 :)
Elektroniczne ulepy? Obecnie każde auto jest "elektronicznym ulepem" - dlatego podałem te, które poza komfortem cieszą się małą awaryjnością, a nie te które będą niewygodne i awaryjne (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡