Wpis z mikrobloga

Mireczki stoję przed wyborem kupna samochodu do 27 tyś. ( jak warto dołożyć to 30 tys. max ) Moje pierwsze myśli idą w

Citroen C5
Laguna 3
Skoda Superb II
Alfa Romeo 159
Ford Mondeo mk4
Fiat Bravo
Honda CRV

Głównie zależy mi na komforcie a mniej na dynamice. Ważne tylko żeby nie zamulało mocno przy wyjeżdzaniu z drogi podporządkowanej czy wyprzedzaniu. Liczy się dla mnie też w miarę rozsądne koszty utrzymania i aby samochód nie trapiły jakieś drobne denerwujące usterki - nie ukrywam że zależy mi trochę na wyglądzie i auta podane wyżej mi pod względem stylistycznym pasują. Nie wiem czy warto się pchać w Audi czy BMW czy inne marki "premium" bo w sumie w tych samochodach dostaję więcej za taka sama kwota, aczkolwiek jestem świadom, że takie auta szybciej stracą na wartości lecz ja się przywiązuje do swoich rzeczy i pewnie 5-6 lat będę samochód trzymał a jak będzie dobrze służył to i więcej :) Mam czas na szukanie auta do kwietnia potem już muszę go mieć bo będzie mi bardzo potrzebny, także liczę na jakieś wasze sugestie, może ktoś z was ma już takie auto i jest chętny podzielić się wrażeniami ewentualnie porównaniami jeżeli jeździł kilkoma :) Eh weź w Polsce kup jakiś normalny używany samochód :(

EDIT---
A no i dobrze by było, żeby samochód nie był starszy niż 12 lat ( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡º ͜ʖ͡º

#motoryzacja
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

https://sprzedajemy.pl/rarytas-ideal-lexus-ls400-bez-pneumat-sprowadzony-oplacony-lubsko-6bea9f-nr54397660 jak nie chcesz zostać stałym klientem ASO to polecam Lexusa, w szczególności że bardzo mało pali jak na taką pojemność i nic tu się nie psuje. Na dynamikę też raczej nie ma co narzekać

Głównie zależy mi na komforcie a mniej na dynamice. Ważne tylko żeby nie zamulało mocno przy wyjeżdzaniu z drogi podporządkowanej czy wyprzedzaniu. Liczy się dla mnie też w miarę rozsądne koszty utrzymania i aby samochód nie trapiły
  • Odpowiedz
@uber421: Niestety tak stare auta dla mnie odpadają :( I stylistycznie też mi nie pasuje, a nie chce do klienta dojeżdżać takim autem, stylistyka musi być w miarę "nowoczesna". Mondeo MK4 fajny tylko w środku wali tandetą i nawet najlepsze zdjęcia we mnie to utwierdzają ( ͡° ͜ʖ ͡°) Laguna 3 też bardzo spoko, szczególnie combi ale jak dowiedziałem się, że znaczek laguny kojarzy się ze
  • Odpowiedz
Alfa Romeo 159 - Tak jak w pierwszym przypadku

@nie_wytrzymam: Nie wiem jak Citroen, ale pieprzenie o lawecie w przypadku Alfy Romeo 159 z JTD pod maską to totalne zaślepienie głupotami o lawetach i brak jakiegokolwiek pojęcia w temacie motoryzacji. JTS to faktycznie średniak (jak benzyna to tylko TBI), ale Ty wrzuciłeś do worka cały model, mocno niesłusznie. W sumie patrząc na to jakimi ogólnikami walnąłeś przy każdym modelu o
  • Odpowiedz
@nie_wytrzymam: Jeszcze nie byłem u nikogo na czarno, dzięki miło mi ( ͡ ͜ʖ ͡). Dzięki również za solidne argumenty przeciw Alfie, ale to w sumie standard u wszystkich pitolących do porzygu o lawetach :)
  • Odpowiedz
@lukasz-heisenberg-win: Laguna 3 2.0T to najlepsza opcja jeśli zależy Ci na komforcie i bezawaryjności. Chcesz więcej komfortu? Wybierasz C5, ale te samochody to już mocna loteria ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Od biedy może być Honda CRV :P
Resztę polecam omijać.
  • Odpowiedz
@mateelv: Superb = vw = awarie
Mondeo = tandetne wykonanie, odklejająca się szyba czołowa, padająca pompa wspomagania, rozciekająca się maglownica i trzeszczące plastiki w zimie
a Laguna 3? Renault wzięło lekcję z II generacji więc zrobili auto które się nie psuje. No ale francuz to musi być laweta, prawda? XD Żadnych argumentów tylko powielanie stereotypów
  • Odpowiedz
@mateelv: Superb II to twardy taboret, jadąc nim zaczynają boleć plecy po dwóch godzinach.
Mondeo jest całkiem spoko autem, ale pod względem komfortu nie można go postawić na równi z Laguną 3 i z C5 :)
Elektroniczne ulepy? Obecnie każde auto jest "elektronicznym ulepem" - dlatego podałem te, które poza komfortem cieszą się małą awaryjnością, a nie te które będą niewygodne i awaryjne ( ͡ ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz