Wpis z mikrobloga

Kiedyś trafiłem na ten przepis na ciasto @MG78: i postanowiłem poczekać na wolny weekend :) Ogólnie pierwszy raz robiłem pizzę i jestem mega zadowolony. Już wiem o kilku rzeczach do udoskonalenia. Nie użyłem mąki 00 bo nie mogłem znaleźć, dodałem trochę za dużo sosu, przez co była trochę „ za mokra”. No i dałem też szynkę szwarcwaldzką, która trochę za słona była. Mimo wszystko jaram się niesamowicie i będę próbował kolejnym razem poprawić :) @MG78: powiedz, czy ranty jakoś zawijasz? Bo na video tego nie widziałem, a może mogłaby mieć je grubsze lekko. I drugie pytanie, jak zrobić, aby pizza miała takie bąbke powietrza puste w środku po wypieczeniu pizzy? W jednej pizzerii tak widziałem, a w tym moim cieście jest ono dość zbite. Anyway, dzięki za wartościowy przepis!:) kilka zdjęć w komentarzach;)
#gotujzwykopem #pizza #foodporn
Pobierz
źródło: comment_2YmNhIHdNsPDhB30HDF59B6tXzdDIhuO.jpg
  • 10
@Simao: W tagu kuchniamg78 w tym tygodniu będzie wpis o przechowywania ciasta, które pomoże w tym aby było więcej bąbelków. Generalnie nie zawijamy, tylko wtłaczamy powietrze w boki w procesie formowania (na początku może nie wychodzić, później będzie lepiej ;)

Co do mąki to w Polsce w większości sklepów jest Basia 00, której używam jak nie mam dostępu do włoskich.
@Simao: tak jak kiju napisał, praktyka :D z mojego doświadczenia też Ci mogę powiedzieć, że co kolejna pizza zrobiona to lepiej wychodzi bo wiesz co poprawić lub ewentualnie jakie kombinacje składników Ci smakują ;)

powodzenia i wołaj przy następnych! ( ͡° ͜ʖ ͡°)